PUBLICITAT

La gent se’ns està fent cada cop més gran

Cada dia som més grans, en plural, tots plegats. La societat en què vivim cada dia té una mitjana d’edat més elevada, de tal manera que neixen pocs nens i, evidentment, els grans van creixent.
Això suposa una sèrie de coses que cal tenir en compte a l’hora de planejar el futur del nostre sistema sanitari. Si la població és més vella, és més depenent i, per tant, caldrà tenir-ho en compte a l’hora de programar, per d’aquí a uns anys, residències, assistència i cuidadors.
Però alhora hi ha les malalties associades a les edats. A part de néixer pocs nounats, també s’allarga l’esperança de vida i, per tant, augmenten les malalties. Tenim un hospital petit, de primera però petit, i potser es necessitaran més professionals per aconseguir assumir el que ens pot venir en un futur no gaire llunyà.
Rosa Ferrer ho té clar, el sistema també, i això almenys ens fa ser optimistes.
Però a més, això també afectarà les jubilacions. Els joves i nens d’avui, hauran de pagar les jubilacions dels avis de demà, i tal com està la cosa, i com pinta, difícilment podran assumir entre pocs cotitzants, les jubilacions d’aquesta població envellida que va creixent.
La bona planifiació de la seguretat social, de les jubilacions i de les cotitzacions és bàsica per abordar aquest tema, i per a què la solució no sigui exclusivament que paguem més cada cop, sinó administrar els diners amb eficiència, eficàcia i sobretot criteri. No podem deixar la sorpresa als nostres fills del que nosaltres hem creat. De fet, a hores d’ara ja s’estan trobant les conseqüencies de la bombolla immobiliària, de l’especulació, i de molts altres errors que hem anat fent generació rere generació.
I potser ja des d’un punt de vista un pèl més egoista: hem de pensar, a més, que aquesta gent gran de demà, serem precisament nosaltres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT