PUBLICITAT

Evitar un possible col·lapse a porta d’urgències

Tots els ciutadans saben el que significa anar a Urgències d’un hospital. És aquell indret en què qualsevol desitjaria no ser-hi mai, però les persones tenim aquesta tendència a posar-nos malalts, a caure’ns, a tenir accidents, i per tant una porta d’urgències és sempre el nostre aliat contra les adversitats de la salut. Però una cosa és això, i una altra col·lapsar el que se suposa que és un servei fet per ser ràpid i eficaç. 
 
La memòria del SAAS del passat 2014 deixa algunes dades que conviden a estar alerta per millorar les coses, però sobretot són les indicacions dels gerents dels centres mèdics les que s’han d’escoltar, i algunes veus parlen d’evitar la possible saturació que es pot donar en el servei si s’abusa d’ell.
 
Josep Estrada és el cap de pediatria i neonatologia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, i explica que són moltes les famílies que decideixen portar els nens a Urgències quan en molts d’aquests casos l’atenció assistencial que han de rebre no necessitaria anar més enllà del centre de salut d’atenció primària de cada parròquia. 
 
El 18,2% de les visites a Urgències són per qüestions relacionades amb la pediatria, i aquest és un percentatge que pot semblar curt però que en el fons no ho és, perquè la feina dels metges i infermers de l’Hospital és en alguns moments ‘punta’ molta i molt dura. Així les coses, continuem anant a Urgències amb la canalla tot i rebent la petició dels metges de no fer-ho si no és necessari, i més tenint d’altres serveis a l’abast. 
 
Són 36.819 visites a porta d’urgències durant tot el 2014, així que restar aquest més de 18% almenys unes dècimes pot ser beneficiós per al servei que es pugui donar. No es tracta de no anar al metge, sinó de fer-ho de la manera més responsable i, amb una paraula molt de moda, també sostenible. Pel bé del funcionament de tot plegat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT