PUBLICITAT

Gir a la dreta per captar el vot liberal

Ahir hi va haver debat d’orientació política, una sessió que lluny de debatre (el debat real és avui) és un monòleg de Antoni Martí explicant què farà durant els propers mesos i cap a on vol encaminar l’obra del seu govern. Diverses notícies van ser les que després de la intervenció del Cap de Govern corrien pels passadissos del Consell, dos amb més intensitat: pujaran les cotitzacions de la Seguretat Social i es flexibilitzarà el mercat laboral. Què vol dir això? Que ens tocarà a tots plegats estrènyer-nos el cinturó.  
Martí va fer un discurs de més de dos hores, una lectura de 45 folis, en la qual feia bandera (a dos mesos de les eleccions) de tota la bona obra del seu govern. Però alhora, també a dos mesos de les eleccions, va anunciar dues mesures que es presenten com a força impopulars: la flexibilització del mercat laboral i l’augment del 2% de les cotitzacions a la Seguretat Social.

El govern fa així un gir a la dreta poc abans dels comicis, intentant esgarrapar electorat liberal fent l’ullet als empresaris amb mesures poc socialdemòcrates.

Les veus crítiques no han trigat a aixecar-se. L’augment de les cotitzacions del 2% voldrà dir que el treballador perdrà una part del seu poder adquisitiu, un 1%, i no per cobrar més el dia que es jubili, sinó per cobrir despeses de la branca de salut. Paral·lelament, el terme «flexibilització del mercat laboral» fa molta por a un ampli sector de la població. Molts assalariats temen que el terme flexibilització, vulgui ser sinònim de fer fora gent o reduir jornades de manera legal, però no ètica, malgrat que el mateix mandatari va còrrer a especificar que s’ampliaria l’acció sindical a les empreses.

Martí es planta avui davant l’oposició per fer el debat parlamentari escaient, amb el Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés preparats per carregar contra la gestió que ha fet el Govern del cas BPA, del qual, per cert, Martí va fer gala de l’actuació de l’executiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT