PUBLICITAT

Del pressuposat saqueig a la CASS a actius sense qualitat

Si hi ha un tema especialment delicat que centra l’atenció de tothom és la CASS i el sistema de pensions. Hi ha una gran preocupació entre els ciutadans per les notícies negatives que sorgeixen sovint sobre el perill que envolta les pensions i sobre la viabilitat d’un sistema que va esgotant les seves reserves.
Dimarts els conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el president d’aquest partit, Jaume Bartumeu, van encendre l’alarma en acusar el Govern de planejar amb Standard&Poors (S&P) la possibilitat que el Govern utilitzi els fons de reserva de la CASS, valorats en 1.100 milions d’euros, per fer front a l’estat de les seves finances.
I és que l’agència de qualificació ja porta dos informes incloent aquesta desgavellada hipòtesi que, d’aplicar-se, sí que seria un autèntic saqueig, tal i com va definir Bartumeu aquesta possibilitat.
S&P tindria que tenir molta cautela quan es refereix a diners que han dipositat els afiliats de la Seguretat Social i que, per tant, no pertanyen al Govern. Diu poc de la seriositat i rigorositat que s’hauria de pressuposar d’aquesta agència de qualificació de risc que, cal recordar, va atorgar la categoria major AAA a grans porcions dels paquets d’hipoteques escombraries.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, va desmentir ahir que el Govern hagi pensat per un moment en aquesta possibilitat que, tal i com va constatar el ministre, està prohibida per la llei. El Govern ha posat la mà a la caixa d’Andorra Telecom i fer-ho en les reserves de la CASS seria escandalós. Precisament la parapública està més en una situació de rebre ajuda que d’oferir-la.
També hauria d’aclarir Cinca si la CASS està comprant actius de menor qualitat, tal i com se suggereix des del Grup Parlamentari Socialdemòcrata.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT