PUBLICITAT

Les dificultats afegides que tenen les nostres empreses

L’economia andorrana segueix el camí de la recuperació, però ho fa de forma gradual i molt moderada, tant que aquest petit creixement és gairebé imperceptible, i els empresaris preveuen que aquest any tampoc hi haurà un creixement sensiblement superior. Aquestes són les opinions que ha recollit la Cambra de Comerç en les enquestes de conjuntura corresponents al segon semestre de l’any passat. Per tant, es pot parlar de manteniment de la situació i d’escassa confiança en un canvi de tendència important. La construcció continua sent el sector que més pateix, tant que l’ajustament sembla que no tingui final, segons va apuntar ahir el president de la Cambra, Marc Pantebre.
Els empresaris andorrans ho estan passant malament. La intensitat de la crisi econòmica s’ha vist agreujada amb un cas domèstic de gran envergadura, com és l’esclat de la crisi de BPA. La nota del FinCEN no va fer només tremolar els fonaments del sector financer, sinó que el sector productiu ha patit els efectes de forma directa: un 15% dels empresaris manifesta que han tingut problemes de finançament o liquiditat a causa de l’afer BPA. I dins d’aquest context negatiu una de cada quatre empreses constructores no han pogut obtenir finançament.
A tots aquests factors desfavorables que dinamiten l’esforç dels empresaris per tirar endavant en un escenari tant negatiu, s’hi afegeix la morositat, que és el problema que preocupa més les empreses de la construcció ja que 6 de cada 10 tenen problemes de liquiditat per la manca de pagament dels clients. A més, les administracions públiques retarden els seus pagaments, fins i tot més enllà del que marca la llei, demostrant una clara falta de sensibilitat per ajudar a unes empreses que han de conviure diàriament amb molts altres problemes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT