PUBLICITAT

La necessitat de què les lleis evolucionin i s’actualitzin

El Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior entrarà a tràmit parlamentari una modificació del Codi Penal amb la voluntat d’incorporar les recomanacions del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) amb l’objectiu de superar la tercera avaluació; transposar una directiva de la Unió Europea relacionada amb l’Acord Monetari i també per endurir les penes vinculades a les amenaces no condicionals, perquè passin a ser delicte major, si es fan amb arma o de manera reiterada.
A banda dels imperatius legals perquè Andorra està subjecta a molta normativa internacional per la seva adscripció com estat a diferents organismes, darrera d’aquesta reforma també hi ha la voluntat, mai amagada pel ministre Xavier Espot, de què no es torni a repetir una situació com la que es deriva de l’agent de la Policia que va disparar contra la seu d’aquesta institució.
Es tracta de l’exsotsoficial de la Policia que va disparar contra l’edifici administratiu de l’Obac. Els fets van tenir lloc a finals de febrer i l’ara exagent va reconèixer ser-ne l’autor i es va acollir a la jubilació anticipada.
El final, feliç per a l’autor del delicte, va indignar a una part de l’opinió pública, que amb molta raó no entenia com un fet d’aquesta gravetat acabava amb una bona jubilació per a l’autor. Amb bon criteri, el ministre és conscient que les lleis no són estàtiques, que la majoria queden obsoletes i que han d’evolucionar d’acord amb les noves normes que la mateixa societat imposa o quan es detecta que les lleis tenen mancances per a escenaris que no van ser contemplats en el moment de la redacció.
Tot depèn sempre de la voluntat dels governants i de que el tema no sigui incòmode per als legisladors, que massa sovint intenten ignorar el que al final s’acaba imposant.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT