PUBLICITAT

L’Andorra real i la que surt al cens de població oficial

El Comú d’Andorra la Vella ha esborrat d’un sol cop més de 1.200 persones del cens de població. No viuen a la parròquia, algunes fa molt de temps, però hi constaven com a residents. Per aquest motiu a Andorra es parla de població estimada i oficial; la primera és aquella que no està reflectida al cens oficial però que és la que més s’aproxima a la realitat.
De fet el mateix departament d’Estadística acostuma a facilitar els dos censos, conscient que donar només l’oficial seria una mena d’engany  davant el qual no es poden tancar els ulls. La desviació entre les dues xifres seria d’un 8,8%, el que representa unes 7.000 persones de diferència.
Conèixer la població real del país és molt important. Treballar amb dades errònies comporta que totes les estimacions que es fan a nivell d’estadística són inexactes, i les previsions que puguin fer les diferents administracions també estaran equivocades si es pren com a referència el cens oficial, que xifra la població d’Andorra en 78.000 persones, mentre que el cens estimat calcula que són 71.000.
En aquest tema hi tenen molta responsabilitat els comuns, que són els que han de fixar les persones que són residents en cada parròquia. Per exemple, la capital feia cinc anys que no revisava el cens, i altres comuns tampoc han fet efectiu el compromís de revisar la població. I és que hi ha un punt de perversió perquè les transferències del Govern són més generoses en funció de la població. És hora de que es pugui treballar amb xifres reals i que les administracions mostrin seriositat a l’hora de facilitar les dades del cens. Andorra és un país molt característic amb molta mobilitat i les persones que marxen no acostumen a donar-se de baixa, però ha d’existir voluntat real  de conèixer quanta gent viu en cada parròquia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT