PUBLICITAT

Com aficionats a les pel·lícules de Torrente

Quina gran sorpresa poder sentir les declaracions en seu judicial d’un dels propietaris de BPA. Ahir una web informativa espanyola ens va servir una sèrie d’àudios de la declaració de poc més de mitja hora que Higini Cierco va fer dijous de la setmana passada a la Batllia. Una declaració, que com explica el mateix empresari, sembla talment una pel·lícula: desconeguts que els donen un telèfon mòbil en un bar, funcionaris d’alt nivell implicats en pressions als amos del banc, un banquet de boda on l’asseuen al costat del segon de la Policia espanyola....
Cierco, en la seva declaració de dijous passat, i segons els àudios de la web espanyola, explica que no ho va denunciar abans per por, por per la família, els negocis i perquè «això funciona així».
Això funciona realment així? Hem de pensar que si són certes les declaracions d’Higini Cierco –que deuria fer sota jurament davant la batlle Canòlic Mingorance–, ens donarien moltes pistes de quina és la manera d’actuar de les autoritats espanyoles contra el nacionalisme català, dins i fora de les seves pròpies fronteres.
Fa uns anys potser haurien semblat tècniques sortides d’una pel·lícula d’espies de baix pressupost, però ara, després del micròfon amagat a un gerro del restaurant La Camarga que mai s’ha aclarit qui el va posar ni qui n’estava al corrent, i després dels àudios amb les converses del Director de l’Oficina Antifrau i el Ministre de l’Interior, poden semblar ja una pràctica habitual pels serveis secrets del país veí.
Si això funciona així, potser ja estem trigant massa com a país de tenir-ne uns, de serveis secrets, però si els fem, fem-los professionals i amb vocació de servei públic, no de servei polític. Cal que el Govern conegui aquestes pràctiques, dins el nostre país i cap a ciutadans andorrans, cal que davant d’això la diplomàcia actui i la justícia també. No podem anar amb el lliri a la mà mentre des de Madrid, algun Senyor X en una bona butaca i amb el rostre a la penombra s’ho mira tot rient per sota el nas.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT