PUBLICITAT

La velocitat al volant va en contra de la seguretat de tots

La imatge que moltes vegades es trasllada del conductor andorrà és la d’un bala. Un vehicle d’alta gamma, però sobretot potent, que té una resposta en la C-14 adequada per poder fer avançaments que, en ocasions, ratllen la temeritat. En tot cas, el que es projecta a fora és sinònim del que passa a dins, perquè el conductor no s’ho pensa dues vegades a l’hora d’accelerar, i al final les dades ho demostren. 
 
Si bé ens hem acostumat a que habitualment hem de llegir notícies sobre vehicles andorrans caçats a Catalunya –fonamentalment– a velocitats altíssimes –algunes fins i tot han estat a prop dels 200km/h–, també tenim a casa nostra els controls que fa la Policia i que delaten que, de conducció pausada i tranquil·la, res de res. 
 
Segons les dades oficials, el cos policial ha imposat més sancions en el primer semestre del 2016 que en tot el 2015, i això no diu res a favor del conductor. En són exactament fins el juny passat 6.529, de multes, mentre que en tot 2015 en van ser 5.898. De les dades, a més, es recull que 4.148 infraccions es van detectar gràcies als radars mòbils que es posen precisament en les vies del Principat on més velocitat poden agafar els cotxes. I, si volen més dades contundents, aquestes multes per velocitat del primer semestre de l’any tripliquen les de tot el 2011.
 
És cert que s’ha fet un esforç per part de les autoritats per augmentar els controls, i de fet els últims cinc anys ha viscut un increment de radars en les carreteres andorranes, però això no vol dir que ens hem d’oblidar del més important, que és ja no la seguretat del mateix conductor-infractor, sinó del seu voltant, dels vehicles i vianants que hi ha a prop seu. 
 
Tots correm el risc de patir un accident de trànsit, però a més velocitat, les possibilitats augmenten. Els límits estan per complir-los, i no fer-ho posa en perill la seguretat de tothom. La Policia fa la seva feina de control i sanció, però la d’educar ha d’arribar des de sota, des de la mateixa família, fins a l’escola i el dia a dia. Ens va la vida al volant, i la carretera no és cap circuit de carreres per molt que alguns ho pensin. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT