PUBLICITAT

Però dels Drets Humans en parlem?

Ahir es van reunir el cap de Govern, Antoni Martí i el secretari general del Consell d’Europa, Thorbjøn Jagland. Se suposa que això ha de ser una reunió de nivell, un cara a cara entre dues persones d’una alta responsabilitat. Jagland, però, va confirmar ahir que diversos temes de gran importància ni tan sols es van tractar. El més dur de tots és el dels Drets Humans. Preguntat en diverses ocasions –tant en roda de premsa com després per la periodista que li fa l’entrevista per a aquest mateix rotatiu– per aquesta deficiència andorrana, assignatura que el Principat suspèn segons diversos informes internacionals, les evasives denoten les ganes de passar per sobre de diverses qüestions que, per incòmodes que siguin, un dia o un altre hauran de trobar una solució. 
 
Jagland, qüestionat per la periodista sobre aquest tema, es limita a contestar el tema que, en agenda interna, tots dos organismes –Govern i Consell d’Europa– tenen com a prioritari: que Andorra ha fet molt per l’obertura econòmica. 
 
Que sí, que tot això està molt bé, però no pot ser que l’agenda governamental acabi per portar pels seus interessos algunes problemàtiques, i que d’altres siguin amagades sota la catifa esperant que algú, qui sap si en el futur, o qui sap si segles després, trobin una solució que, de poc evolucionada, ni tan sols serà la millor. 
 
No podem amagar les mancances, no podem amagar els problemes reals, no podem amagar que internacionalment se’ns vegi com un país amb problemes que, no ens equivoquem, no són lleus. Parlem dels Drets Humans, parlem de societats avançades i per tant parlem el mateix idioma que els nostres països del voltant. O, almenys, això és el que volem, tot i que sense aconseguir-ho perquè continuem estancats en certs prejudicis i certes idees antigues que no convenen a la modernitizació, per molt que, per la part institucional, com ara Jagland, aboqui els missatges (qui sap si) pactats en què destaca la importància d’Andorra en el panorama internacional, la seva obertura econòmica i tot això que tantes vegades ens insisteixen sense anar més enllà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT