PUBLICITAT

JULIA MORERA Infermera fisioterapeuta

JULIA MORERA «La teràpia neural va més directa al problema»

Julia Morera, infermera fisioterapeuta d'Andorra.
Julia Morera, infermera fisioterapeuta d'Andorra.
Julia Morera, infermera fisioterapeuta, va assistir el passat cap de setmana al Fòrum Internacional de Terapia Neural de Viena, celebrat al llarg dels dies 2, 3 i 4 d’octubre. Morera hi va acudir juntament amb la doctora Judith Cerqueda per tal de conèixer més aspectes sobre la teràpia neural, una metodologia que fins ara, només elles ofereixen al Principat.  / Per ESTEFANIA GRACIA
 
–Com neix el Fòrum?
–Els congressos de teràpia neural ja fa més de deu anys que es fan, i s’acostumen a fer cada dos anys. L’anterior, l’últim que s’ha fet, va ser a Turquia l’any passat, i en aquesta ocasió, s’ha fet a Viena. I tot i que no és segur, perquè encara és una cosa que s’ha de parlar i ja es veurà, pot ser que d’aquí dos anys es pugui fer a Andorra. 
 
–Però és una possibilitat vigent?
–És un projecte, i a Viena és un aspecte que s’ha parlat. De moment, el proper lloc on es farà el congrés serà a Bogotà. Per tant, hi hauria l’oportunitat que Andorra pogués ser la propera amfitriona, i si no pogués ser ara, doncs es miraria que ho pogués ser en properes edicions com la que tindrà lloc d’aquí dos anys.
 
–Quina ha estat la seva participació al Fòrum?
–Jo hi he anat com a assistent i he participat en la presentació d’un cas clinic, doncs soc infermera fisioterapeuta. Hi he anat juntament amb la doctora Judith Cerqueda que ha fet un màster en teràpia neural. I com a les dos ens interessa el tema, doncs vam decidir inscriure’ns al congrés i per tan anar a Viena. A més, podríem dir que treballem en equip, ella com a odontòloga treballa en el seu camp amb la teràpia neural, i jo com a infermera treballo en el meu també amb aquesta teràpia. 
 
–Quines accions s’han tractat?
–En aquests congressos, no només es fan conferències i s’expliquen les novetats que hi ha en aquests temes, sinó que també es mostren les experiències dels mateixos en les seves respectives consultes, al mateix temps, es fan tallers amb metges especialistes en temes concrets de teràpia neural , ja que la teràpia neural consisteix bàsicament en punxades, i llavors, es té la oportunitat d’aprendre noves  tècniques.
 
–Què entenem per teràpia neural? 
–És un tractament amb procaïna al 1%,un anestèsic local, que es punxa entre pell i pell. Que neutralitza punts d’irritació que s’acaben manifestant en un conjunt de símptomes en forma de dolor o malaltia.
 
–En quins casos s’utilitza aquesta teràpia?
–En tots els cassos on hi ha dolor i en la majoria de les patologies.
 
–Per què va bé per tot?
–El seu radi d’acció es molt ampli perquè acaba neutralitzant els punts d’irritació responsables de la manifestació del dolor i de les patologies independenment de la seva etiologia. En teràpia neural, el tractament inicial consisteix amb una història de vida, que és similar a la història clínica que nosaltres coneixem, però la història de vida no només contempla les malalties sinó també els aspectes socials i emocionals, per tant, és mou en un context més global de la persona i hi ha diferents aspectes que se’ls hi dóna molta importància, com ho els queixals del seny.
 
També es contempla tot el que tingui a veure amb cicatrius, per tant, es comença sempre a tractar no solament el problema actual sinó també el que ve de més enrera, perquè moltes vegades, els aspectes més antics tenen molt a veure amb la simptomatologia o patologia que es pugui patir en el moment actual encara que no ho sembli.
 
–Quins avantatges té la teràpia neural respecte altres tractaments?
–Acostuma a anar més directa al problema, sense tenir la necessitat de tantes analítiques i tantes radiografies i tantes proves, per tant, no té tants costos i acostuma a tenir resultats més ràpidament i sobretot, més notables. Tot i que la rapidesa depèn de cada persona, doncs n’hi ha que amb dos o tres sessions tenen uns resultats molt bons, però n’hi ha d’altres que requereixen més temps, això ja depèn de la toxicitat del cos de cada persona.
 
–A Andorra s’utilitza aquesta teràpia?
–Sí, però l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell no ofereix aquest servei, a aquí a Andorra les úniques que treballem amb teràpia neural en els nostres camps respectius i que nosaltres sapiguem, som la doctora Judit Cerqueda com a odontologa i jo com a infermera.
 
–Però aquesta teràpia és pública?
–Sí, hi ha la pàgina web terapianeural.com on hi pot accedir tothom qui vulgui. Aquesta pàgina està feta per un metge que també ha assistit al congres, és el doctor David Vinyes, metge internista i especialista en teràpia neural. A la pàgina hi ha tota la informació sobre la teràpia neural, fins i tot, hi ha la possibilitat de contactar amb el Dr. Vinyes i adquirir tota la informació possible sobre el tema. 
 
–Creu que en un futur, l’hospital podria incloure la teràpia neural?
–No ho veig impossible, però sí ho veig una mica difícil, perquè es parteix d’un concepte molt diferent de la medicina al·lopàtica i caldria aprendre a voler treballar mes amb equip amb les medicines complementaries en benefici de la salut de tothom. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT