PUBLICITAT

JORDI MINGUILLÓN Candidat de Cd'i+Ld'A a Andorra la Vella

JORDI MINGUILLÓN «No podem pretendre que tot sigui avinguda Meritxell»

El candidat a cònsol major Jordi Minguillón.
El candidat a cònsol major Jordi Minguillón.
Jordi Minguillón, de Coalició d’independents, el partit liderat per la ministra Rosa Ferrer, opta a la reelecció de cònsol major a Andorra la Vella després de pactar, a corre-cuita, amb Liberals d’Andorra, un acord que no ha agradat a tothom. / Per ESTHER JOVER MARTIN
 
–El pacte Cd’i+Ld’A, el pot perjudicar?
–No ha agradat ni desagradat. Als votants de Cd’i i de Ld’A se’ls hi ha explicat perquè s’ha fet el pacte i ho han entès perfectament: és un pacte de programa, de posar idees en comú. 
 
–El secretari general de Ld’A, Jordi Gallardo, ha revelat que DA els va proposar un pacte per presentar-se junts a la capital, però DA ho ha negat.
–DA va criticar el nostre pacte amb Ld’A i resulta que mentre deien que tenien un acord amb Cd’i estaven pactant per l’esquena amb DA. Que ho han negat? No ho reconeixeran. Però bé, també ho han intentat a Sant Julià per anar en contra de, és el seu tarannà. 
 
–Els resultats de les eleccions comunals, s’han de llegir en clau nacional? 
–No hauria de ser així, però la mateixa actitud de DA fa que siguin ells els que han donat un significat a les eleccions fora del seu context, sinó és inexplicable el joc que han fet, d’intentar pactar amb l’oposició i no complir els pactes compromesos. S’ha volgut traslladar una pugna entre egos, però aquest és el tarannà de DA.
 
–La seva candidatura té l’avantatge de l’experiència de govern comunal i, per això, treu pit amb la feina feta.
–Prometre és molt fàcil, n’hi ha que s’atribueixen obres que li pertoquen al Govern, i hi ha candidats que no sé si es presenten a cònsol o a ministre d’obres públiques... Però no quantifiquen, fan volar coloms. A nosaltres la gent ens coneix, saben el que hem fet, com hem gestionat els diners, que en quatre anys hem rebaixat l’endeutament en uns 13 milions d’euros, que hem invertit 12 milions d’euros... Són fets, no promeses. A Cd’i i Ld’A, el que diem ho complim. 
 
–Quins projectes engegats continuaran desenvolupant?
–Tenim pressupostada la continuació de les obres hidràuliques a Santa Coloma, i aviat es concretarà el pla parcial del parc Central amb què obtindrem uns terrenys per fer uns aparcaments subterranis. Però és per la feina feta. I ara hi ha candidatures que volen fer-ho quan ja està fet! 
 
–Durant la campanya s’ha parlat molt de recuperar la capitalitat.
–Andorra la Vella és la capital del país i un dels principals motors econòmics. Nosaltres representem el 45% de la recaptació de tots els comuns, i la segona és Escaldes-Engordany amb un 13%. Hi ha gent que no vol que la capital sigui Andorra la Vella, però ho és. Del carrer de la Unió a la plaça de la Rotonda és on hi ha més concentració de botigues i les millors marques, pesi a qui pesi. I els lloguers són dos vegades més cars que a Vivand. Per què es paga més? Perquè econòmicament és més rendible, i és on hi ha més gent comprant els caps de setmana, i quan hi ha molta gent es tanca al trànsit. Però hi ha gent que pretén que Escaldes sigui més llarga.
 
–L’avinguda Meritxell ha patit molts canvis, no hi ha unes directrius.
–Bé, és cert que la via s’ha de millorar, sobretot la part alta. Estem esperant un estudi sobre comerç i turisme i el pla sectorial de la zona, i a partir d’aquí hem de buscar què hi fem. Ho hem de fer tenint en compte els actors de la zona, tenint clar com és el carrer, els accessos, com repercuteix a l’entorn. No podem aixecar una zona empobrint les altres, s’ha de fer un creixement harmònic. 
 
–Hi ha zones de la capital més deprimides, que reclamen més atenció.
–Si hem invertit en un lloc aquest últim mandat ha estat Santa Coloma: voreres, aparcaments, l’embelliment de la zona de l’església. És una zona més industrialitzada, amb botigues d’automoció i comerç de proximitat. El que no podem pretendre és que tot sigui avinguda Meritxell. Prada Ramon s’ha revitalitzat. A Príncep Benlloch hem aconseguit fer l’aparcament Giberga. Doctor Mitjavila també l’hem de dinamitzar. Nosaltres creem les sinergies, però necessitem el col·lectiu de comerciants.
 
–I el centre històric?
–El centre històric s’ha convertit en el referent de la restauració i de locals d’oci. Falta revitalitzar el comerç, cert, però cada vegada hi ha més gent interessada a instal·lar-s’hi. Cada zona és diferent, i no pot ser que tots vulguem el mateix al mateix lloc.
 
–Ara que el Consell General revisa la llei de transferències i competències comunals, què ha de fer un comú?
–Tots els temes de proximitat perquè el comú és el que coneix més bé la ciutadania i les seves necessitats. És un tema complex i fàcil alhora. En el seu moment es va fer una Constitució política, però no econòmica, que s’ha anat fent amb el temps. Competències i transferències van juntes i, entre tots –comuns, Govern i Consell General–, hem de decidir el nou marc de l’Estat. Decidim-ho de cara, però no per darrere. La Constitució defineix les competències, però l’article 14 és un calaix de sastre perquè diu que els comuns podran cobrir les necessitats que calgui de la ciutadania. Avui en dia, de transferències, un ciutadà d’Andorra la Vella cobra 400 euros i un de Canillo, 1.600 euros. És just? Nosaltres reclamem la capitalitat perquè ens suposa unes despeses extra. No neguem la solidaritat, però tot sobre la taula, amb lleialtat. 
 
–Andorra la Vella no té pistes d’esquí, però és el gran peu de pista?
–Som el gran referent comercial i turístic, és on hi ha més places hoteleres, més botigues... Som el centre comercial obert més gran d’Europa. A quin centre turístic de 70.000 habitants es reben 11 milions de turistes l’any? Ho hem de fer més gran cada dia.
 
–Què passa amb els temes socials? 
–Si hi ha una parròquia avançada socialment és Andorra la Vella, on més sensibilitat s’ha tingut sempre. Els fets hi són: l’hostal Calones, Jovial, serveis... No ho canviarem perquè el sistema social més avançat ha arribat en els últims vuit anys, i seguirem fent-ho, millorant el que no hem fet bé.
 
–Al Calones i a Jovial, però, hi ha llista d’espera.
–A Jovial menys, a Calones sí, perquè tenim les dimensions que tenim. Però el departament de Social del comú i el de Govern ho cobreixen. A més, a partir de les declaracions de renda tindrem una nova eina perquè sabrem els ingressos de les persones. Ara ja tenim un departament que ajuda la gent, per exemple, a pagar el lloguer.
 
–Però la declaració es fa a partir de 24.000 euros d’ingressos anuals. Per sota hi pot haver situacions urgents.
–Però ja hi fem front. Avaluem cada cas per aportar ajudes. Però ja ho fem! És xocant quan sentim els altres candidats que oferiran ajudes, vol dir que no saben què fem. Hi ha persones que fan política i no saben què s’està fent.
 
–Hi ha pobresa a Andorra la Vella?
–És cert que hi ha gent que passa penúries, però nosaltres estem a la seva disposició, sempre dins dels barems que tenim. Una vegada es van localitzar unes persones que remenaven en els  contenidors d’un centre comercial però vam saber que era gent d’un poble de fora del país. 
 
–Encara no li he preguntat per l’heliport a la Comella... Vostè ha dit que és un tema que dóna per acabat.
–L’heliport ho deixo pel vídeo del PS, que s’entretingui volant... Si tots ja hem dit que no! L’únic que falta és la manifestació clara, concreta i explícita del cap de Govern o del ministre dient que no passaran per sobre del veïnat de la Comella, com va dir al Consell General. No hi tinc res més a dir, és un tema que està esgotat. No sé a qui li interessa la qüestió de l’heliport però a Cd’I+Ld’A no. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT