PUBLICITAT

El Govern vol que l'oposició se sumi a les mesures anticrisi

  • Martí es reuneix avui amb el copríncep episcopal i intentarà buscar el consens amb Bartumeu el 30 de setembre
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí i Bartumeu se saluden en una recent sessió del Consell General Foto: TONY LARA

Dilluns va ser el dia del discurs, dimarts el de les reaccions, i ahir va tocar iniciar el treball per explicar i concretar el detall de les mesures que el Govern vol aplicar per lluitar contra la crisi i el dèficit. De moment, l'Executiu ja ha fixat tres reunions al respecte. Avui el cap de Govern, Toni Martí, es reunirà al Palau Espiscopal de la Seu d'Urgell amb el Copríncep Joan-Enric Vives, mentre que el ministre de Funció Pública, Jordi Cinca, ho farà amb la Plataforma Sindical. També hi ha data per exposar les mesures a l'oposició: el proper dia 30, amb el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu. La voluntat és «cercar el consens», va assegurar Cinca, per tal d'aconseguir que l'oposició se sumi a les mesures proposades per l'Executiu.

En aquesta trobada Martí repassarà tots els punts plantejats durant el discurs de dilluns al vespre, entre els quals el de la fiscalitat. «Caldrà veure si hi ha acord o no, es veurà en funció de la postura que prengui Bartumeu», va manifestar Cinca. De moment el líder socialdemòcrata ja ha parlat «d'estendre la mà per sortir de l'actual situació». Això sí, va demanar al cap de Govern «una explicació més detallada» d'aquesta «quantitat asfixiant de restriccions» proposades per l'Executiu. És a dir, serà la reunió i l'explicació més concreta de les mesures, així com l'establiment d'un calendari, les que determinaran si finalment s'assoleix consens o no.

Sense marge de negociació / Cinca va anunciar ahir que les retallades salarials als funcionaris entraran en vigor el proper 1 de gener. Aquesta acció serà un dels temes tractats a la reunió que el ministre mantindrà avui amb els sindicats, en un inici establerta per començar a avançar en la llei de la Funció Pública. Malgrat aquesta trobada, Cinca ja va deixar clar que no hi ha «àmbit de negociació» i que en el marc general «les mesures no variaran». Davant aquesta postura, els sindicats estudien consultar en una assemblea general les mesures a emprendre contra les retallades, va informar ahir l'ANA.

D'altra banda, el ministre de Funció Pública i també portaveu del Govern va respondre a algunes crítiques arribades des del sector econòmic i també des del propi PS, respecte a que les accions són més de contenció que no de reactivació de l'economia. Segons Cinca, «la situació és massa complexa per poder arreglar-la amb petites mesures de reactivació», i són les estructurals, com l'anunci de l'IRPF (que s'aplicarà durant aquesta legislatura) o l'obertura econòmica les que donaran un nou impuls a l'economia del país.

El ministre va cloure la seva opinió sobre el discurs del cap de Govern assegurant que malgrat les crítiques dels sindicats o les demandes de les patronals totes tenen un denominador comú: que la situació «és complexa i requereix de decisions difícils».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT