PUBLICITAT

El «xalet de la Comella»

  • Lots de Nadal, presents, tabac, concerts i un salari de 1.400 euros
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dones internes a la Comella llegeixen i prenen el sol, la primavera pasada Foto: FABIAN MATZERATH

Benvinguts al «xalet de la Comella». Així és com ho defineixen a través d'una carta de denúncia el col·lectiu de treballadors del Centre Penitenciari. Asseguren que dins de les instal·lacions hi ha «molts fets inversemblants que la població desconeix». Tot plegat, una gran paradoxa, segons resumeixen.

Per començar, una panera, o fins i tot més d'una, per Nadal. Amb begudes, amb alimentació típica d'aquestes festes. I de reüll s'ho miren els treballadors, que aquest any per primera vegada, degut a la crisi i al treball de contenció que està duent a terme l'Administració, se n'han quedat sense. A aquests lots se'ls ha de sumar alguns presents, cartrons de tabac i celebració de concerts a càrrec d'escolars del país. Una situació que comporta «que tenen més privilegis els propis presos que les persones que han sigut víctimes» de les irregularitats comeses pels interns.

Hi ha un altre cas si més no sorprenent que acosten la Comella al concepte de xalet. Un intern estranger va adherir-se al programa laboral que hi ha la Comella, en el qual els presos fan tasques a la bugaderia o a la cuina, entre d'altres. Tots els participants cobren el salari base establert al país, proper als 900 euros. Però aquest intern, abans de rebre la primera nòmina, va haver de demanar la baixa. I a l'hora de calcular l'import que li correspon per la baixa laboral, com que no ha arribat a cobrar el primer salari, se li ha aplicat com a base per a cobrar el salari mitjà al país. Resultat, aquest pres està cobrant 1.400 euros al mes. «Sense tenir despeses, s'ho queda tot ell», va manifestar un dels agents penitenciaris. Vaja, vivint millor que molts dels assalariats, malauradament.

«¿No creieu que se'n fa un gra massa? ¿És convenient agreujar tot un país per afavorir els seus delinqüents?», es pregunta el col·lectiu d'agents a l'escrit de denúncia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT