PUBLICITAT

La febre del 'Geocaching' aterra al país esdevenint nou atractiu turístic

  • Visitants arriben a Andorra a la recerca de fites per les muntanyes, també posades pel Centre Andorra Sostenible
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

El seu nom és Geocaching, i malgrat que fa ja una dècada que existeix, ha guanyat en adeptes els darrers anys gràcies a la proliferació de telèfons mòbils amb internet i amb localitzador GPS. Per resumir-ho en poques paraules, es tracta de l'art de buscar fites amagades a punts estratègics, generalment relacionats amb la natura, a partir d'unes coordenades de GPS. Aquesta activitat ja ha arribat a Andorra i ha guanyat en adeptes i noves localitzacions. De fet, s'ha convertit en una nou pol d'atracció turístic, sobretot en èpoques estivals.

Els propis Bombers corroboren aquest augment d'amants del geocaching, dins les seves estadístiques de rescats de muntanya. Alguns són del país, però d'altres són turistes que arriben a Andorra amb ganes de buscar el màxim de tresors possible. Al Principat n'hi ha amagats vora un centenar, en zones com el Comapedrosa, el llac dels Pessons, els ponts de la Margineda i d'Ordino, Sant Joan de Caselles, el rec del Solà o el Santuari de Meritxell. A més, hi ha fites enterrades a llocs curiosos com al Tobotronc, al Funicamp i al Parc Central d'Andorra la Vella. També es pot fer geocaching seguint la ruta dels contrabandistes. La majoria de fites han estat posades entre aquest any i l'any passat.

Una pàgina web,www.geocaching.com, és l'encarregada de recopilar tota la informació pels amants d'aquesta pràctica relacionada amb la natura i el senderisme. Allà s'hi recullen centenars de milers de fites repartides arreu del món i allà, també, s'ha d'informar en cas que se n'hagi assolit alguna. Si s'accedeix als tresors amagats d'Andorra, es pot corroborar que la febre del geocaching s'ha instal·lat al país: són molts els usuaris que informen que han trobat fites durant aquesta setmana. Per exemple, un turista belga explica que aquest dimarts va trobar la fita amagada a l'interior del Santuari de Meritxell, i un jove de la República Txeca explica que dilluns va trobar un dels objectius amagats a les escultures de la CASS, al Coll d'Ordino. Aquest noi explica que tot el trajecte fins a descobrir el seu objectiu ha estat «realment maco».

Andorra sostenible hi participa / El geocaching és, per tant, una manera de captar visitants i de fer-los descobrir les rutes que amaga el país. I és que generalment, les fites que proposen els participants acostumen a requerir prèviament la realització d'un circuit o d'una ruta –per exemple, el Camí de l'Oratori encampadà– abans d'arribar a l'objectiu.

Veient en filó que hi ha darrera aquesta pràctica, el Centre Andorra Sostenible, que depèn del Ministeri de Medi Ambient, s'ha introduït al geocaching i també ha amagat fites en territori andorrà, per tal d'animar la participació a aquesta activitat. És seva la fita amagada a una zona secreta de la Vall d'Incles, de la qual només en dóna les coordenades. Per demostrar la bona acollida del geocaching, en només tres mesos, 21 persones ja han trobat aquesta fita amagada. Els victoriosos, que acostumen a destacar la bellesa de la vall, procedeixen de diverses parts del món: Espanya, França i fins i tot Nova Zelanda.

Aquesta fita és força complicada, i requereix d'un mínim grau de preparació per la muntanya, com bona part de les que hi ha repartides pel país –motiu pel qual els Bombers han hagut de fer algun que altre rescat de persones que no estaven suficientment equipades o preparades–. Tot i que també n'hi ha de senzilles, aptes per a totes les edats, i que es converteixen en un reclam per al tan desitjat turisme familiar.

 

http://www.youtube.com/watch?v=-4VFeYZTTYs

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT