PUBLICITAT

Un noi jueu apallissat per un grup de xenòfobs a la sortida del Tabola

  • El jove va haver de ser operat a Barcelona per un traumatisme cranio encefàlic i facial
  • El batlle deixa lliures els cinc joves, dos d'ells denunciats per l'agressió i amb antecedents
G.G.-L.F.M.
LA MASSANA

Periodic
L'exterior de la discoteca Tabola, a la Massana. Foto: ÀLEX LARA

La matinada del 18 d’abril, A. P, un jueu andorrà de 21 anys, estava amb dos amics a la discoteca Tabola de la Massana. Un altre jove «conegut» se’ls hi va acostar a parlar, i pocs minuts després van arribar cinc nois més d’entre 25 i 30 anys, els quals no coneixien. Però ells si coneixien a A. P, ja que se li van dirigir pel nom diverses vegades.
Aleshores, un dels nois del grup va dir que era «nacionalsocialista». Un dels amics d’A.P va respondre «no sé de què hem parles» i l’altre li va dir que «Hitler havia fet coses bones». A.P va dir que tenia família jueva i li va preguntar que «quines coses bones havia fet Hitler?», així relatava ahir els fets el pare del noi, E.P, que va continuar explicant que l’agressor del seu fill, li havia contestat que «Hitler no havia matat prous jueus que eren escòria».
Els porters de la discoteca van fer fora el grup del local. Ja a l’exterior, quan els tres amics volien marxar, tres del grup van agafar els dos amics del noi jueu, mentre els altres dos li propiciaven una pallissa. A.P va haver de ser ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, però posteriorement, la gravetat de les ferides que va patir va fer que hagués de ser traslladat a la Vall d’Hebron, on el van operar per un traumatisme facial. Aquesta és el relat dels fets que va fer el pare de la víctima, E.P i la que segons ell, va donar el seu fill a la Policia d’Andorra, quan va fer-ne la denuncia els passats 21 i 22 d’abril en tornar de Barcelona.
En els documents mèdics de l’hospital d’Andorra, en l’informe fet a les 5.56 del passat 18 d’abril, que aquest rotatiu va poder consultar, en «malaltia actual» es descriu l’estat del noi com a «pacient que acut per presentar TCE (Traumatisme Cranio Encefàlic) i contusió facial per agressió, amb puntades de peu amb botes reforçades possiblement, sense pèrdua de coneixement». En l’aparat de «curs clínic», s’hi especifica que «presenta important edema, hematoma i enfonsament en regió periorbitària esquerre». En l’informe de l’hospital de la Vall d’Hebron, el diagnòstic és «fractura maxil·lar superior i pomul malar» i fractura d’òrbita tancada» i la operació «reducció oberta de fractura malar i zigomática», en la que li van posar vuit claus. El proper dia 29, A. P haurà de sotmetre’s a un control en consultes externes de cirurgia de la Vall d’Hebron, i, segons el pare, «potser l’hauran de tornar a intervenir».

ELS ACUSATs tenen antecedents/ A.P no va poder fer la denúncia a la Policia d’Andora fins el dia 21. El pare, però, va explicar que el dia següent van haver de tornar per afegir que un dels nois que el va agredir havia dit literalment «Hitler no va matar prous jueus i són escòria». Segons ell, «hi havia l’interès d’algú de deixar-ho com una baralla de quinquis, i no com un cas de xenofòbia». E.P, va explicar que els van dir els noms dels que havien apallissat el seu fill i que per això a la denúncia consten els noms i cognoms dels dos nois que ho van fer, que, segons els hi havien dit des de la mateixa Policia, els dos ja tenien antecedents, i un d’ells una ordre d’allunyament dels locals públics. Sorprenement però, segons el pare, el Batlle de guàrdia els va deixar lliures, «només va prohibir al processat d’acostar-se al meu fill» com a mesura provisional. El pare va dir que «no en tenim prou i ara vivim amb por. El meu fill té por de sortir al carrer». Finalment, E.P va dir que s’ha posat en contacte amb la comunitat jueva d’Andorra i la de Barcelona, i que aquests «faran tot el que estigui a les seves mans per no deixar passar casos així. Primer els jueus, després els homosexuals, i els negres...». Des de l’Associació Cultural Israelita de les Valls d’Andorra, però, no van voler fer ahir declaracions sobre el cas al·legant que encara no disposen de prou informació del cas i va dir que faran públic el seu posicionament la setmana que ve. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT