PUBLICITAT

Junts vol més protecció per als treballadors i sindicats

López: «L’absència sindical a Andorra és un dèficit democràtic»

Pere López amb Gabriel Ubach i Esteve López abans de la reunió, ahir.
Pere López amb Gabriel Ubach i Esteve López abans de la reunió, ahir. | TONY LARA
El candidat de la coalició progressista formada pel PS, els Verds, Iniciativa Ciutadana i Independents es va reunir ahir amb els representats de la Unió Sindical d’Andorra (USDA). López va afirmar que l’absència sindical a Andorra «és un dèficit democràtic», i que per l’experiència dels països veïns, s’ha comprovat que «la col·laboració entre patronal i sindicats aporta beneficis per totes les parts». 
 
Per aquest motiu Junts fa la seva proposta basada en tres eixos principals. D’una banda, la supressió de l’acomiadament lliure que «ha de donar més seguretat al treballador». D’aquest forma, l’empresari només ho podria fer en cas de tenir raons econòmiques o per motius causals. A més, la formació també proposa una protecció especial per als líder sindicals durant el període en què exerceixin. Una altra de les propostes que va presentar el candidat de la coalició liderada pel PS és modificar la regulació de conflictes col·lectius, amb el dret de vaga com a principal canvi, seguint els criteris que estableix la Unió Europea i respectant sempre els serveis mínims.
 
Per últim, i com a mesura a més llarg termini que les anteriors, el líder del PS va proposar que el Govern financiï els sindicats «encara que no sigui amb grans quantitats però, que serveixin per cobrir despeses logístiques, i sempre proporcionals a la quantitat d’afiliats». López va recordar que aquest any des de l’USDA van demanar 13.000 euros que DA els hi va denegar. 

Salazar defensa fer públics els salaris del Govern
La número cinc de la llista nacional de la coalició progressista, Judith Salazar, va defensar ahir davant de Govern les propostes de la formació en referència a la participació ciutadana i a la transparència dels organismes i comptes públics. Salazar va recordar que «és molt maco parlar de transparència», però que la coalició progressista és la única formació que en el seu programa recull «una proposta d’una llei» en aquest sentit, perquè «hi ha d’haver una legislació» i un «organisme de control» que la faci complir, a més d’un «règim sancionador per poder actuar» en cas d’incompliment. D’aquesta forma quedaria un govern «obert» i amb una estructura de dades accessible a tothom. 
 
El primer que es vol fer públic són els salaris dels càrrecs de l’Estat. Uns càrrecs que es veurien afectats, també, per una normativa sobre incompatibilitats, perquè «no hi hagi sospita de possibles conflictes d’interessos». 
 
Una altra de les voluntats de la coalició liderada pel PS és donar més protagonisme als ciutadans a través de consultes sobre els temes més rellevants, amb l’objectiu de «saber si allò que es pregunta és una realitat que els preocupa i a quin nivell». A més, Salazar va considerar que la constitució «no és un document estàtic» i que es plantegen modifcar-la, per exemple, amb la llei electoral i sempre tenint en compte que, per fer-ho, caldria un referèndum nacional. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT