PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

I novament, caos total

Un accident obliga a desviar el trànsit entre la Massana i la capital pels túnels dels Dos Valires

Per R. M. S.

Un dels embussos dels molts que va patir ahir la xarxa viària del Principat, aquest a la sortida del túnel dels Dos Valires en direcció a Escaldes-Engordany.
Un dels embussos dels molts que va patir ahir la xarxa viària del Principat, aquest a la sortida del túnel dels Dos Valires en direcció a Escaldes-Engordany. | TONY LARA
Neu, i novament caos, i ja en són més d’un aquest hivern. Ahir, el temporal va fer que la xarxa viària visqués un altre dia de màxima incidència. El problema més greu va ser a la carretera que uneix la Massana amb Andorra la Vella, ja que en el túnel de la Pedrera hi va haver una topada entre un turisme que pujava i un autobús de línia que baixava –una dona va ser traslladada a l’hospital amb contusions, però es preveia que rebria l’alta al llarg de la nit–, i com a conseqüència de quedar els dos vehicles immobilitzats al mig de la via es va traslladar la circulació pel túnels dels Dos Valires.

A les 16.50h va ser l’accident, i a les 18.00 es va començar a desfer l’embús amb passos intermitents a la zona, cosa que va durar almenys fins a passades les 19.00h, mentre la resta de vehicles que volien circular entre la Massana i Andorra la Vella, o a l’inrevés, van ser desviats pels túnels dels Dos Valires. Igualment, no només es va tallar l’accés a França, sinó que ahir al vespre es va tancar el port d’Envalira per la forta nevada i el vent.

Esquí escolar, anul·lat / Ahir, tot i les previsions, encara hi va haver alumnes que van participar de la jornada d’esquí escolar. 1.168 alumnes havien de formar part de l’activitat, però al final només en van ser 576. Els altres 592, per decisions dels respectius centres educatius, no hi van acudir en ser suspesa l’activitat. En tot cas, i en veure que fins i tot i va haver algun ensurt amb algun autobús que portava els alumnes, tot i que sense conseqüències, finalment el Govern va enviar un comunicat advertint que l’activitat se suspèn «amb caràcter general quan les condicions meteorològiques són molt adverses», però va recordar que els centres escolars «tenen igualment la potestat de cancel·lar l’activitat després d’informar-ne el Servei d’Esquí Escolar». Les activitats per avui queden cancel·lades.

Perill d'allaus: quatre sobre cinc / Degut a la situació, el risc d’allaus per als pròxims dies s’estableix en quatre sobre cinc, donada la perillositat. Les previsions parlen de gruixos de neu importants en les pròximes hores. Així mateix, segons un comunicat enviat pel Govern, hi haurà forts vents de nord-oest que afavorirà la «ràpida formació de plaques», les quals poden cedir «fàcilment». Així mateix, Protecció Civil fa una crida a la precaució i recomana «fermament» que no es practiqui esquí fora pista, esquí de muntanya ni raquetes de neu «fora de les zones controlades per les estacions d’esquí».

Obres a l’aire lliure / Així mateix, algunes obres públiques del Principat tampoc no es van poder continuar per la nevada, especialment a les parròquies altes, que van ser les més afectades pel temporal.

Avui, més neu i vent / Per a avui, la neu tornarà a acompanyar. Es preveuen nevades intenses durant tot el dia a partir de cotes baixes 500-600m pujant, a la tarda, al voltant de 1.300m i 1.600m al vespre. L’acumulació de neu a 1.800m pot arribar a 40-45cm. El vent bufarà fort a les crestes, de nord a nord-oest, amb pics de fins a 100km/h.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT