PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

DA aconsegueix la majoria absoluta però perd set consellers

Els demòcrates revaliden la victòria del 2011 malgrat perdre set consellers, mentre que Ld’A aconsegueix posar vuit dels seus candidats al Consell, el PS es queda amb tres i SDP en perd un

Per ARNAU COLOMINAS

Martí rep la felicitació del seu fill, ahir a la nit.
Martí rep la felicitació del seu fill, ahir a la nit. | TONY LARA
Demòcrates per Andorra va aconseguir ahir revalidar la majoria absoluta, però no ho va fer sense un cost electoral perquè al final va perdre 7 consellers, i tot i que en suma 15 i manté la situació de privilegi, va viure ahir una nit de màxima tensió en el que va ser una victòria que es pot catalogar de treballada i suada. Liberals d’Andorra, liderats per Josep Pintat, va irrompre amb força, i ho va fer de tal manera que ahir va assolir un resultat de nivell per a una força política que fins fa no massa ni tan sols tenia candidat clar. DA haurà de conviure amb 8 consellers liberals, 3 del PS i els 2 d’SDP.
 
Toni Martí afirmava ahir en sortir de l’edifici de Govern, on va anunciar els resultats definitius d’aquestes eleccions, que tenia «una gran satisfacció perquè han estat quatre anys molt intensos i el poble andorrà ha votat a favor de continuar amb les reformes». Ho deia abans d’acudir a la cita amb el seu partit a un dels hotels d’Andorra la Vella. Allà va rebre tot el suport dels seus militants i companys de campanya, de tot l’equip que ha estat al seu costat durant els últims quinze dies de campanya, però sobretot durant els quatre anys «de reformes», va insistir. Ho va fer acompanyat dels candidats parroquials que van aconseguir guanyar i que seran properament consellers, però també amb aquells que van perdre a Sant Julià de Lòria i a La Massana on es van imposar els Liberals. Així doncs Martí aconseguix col·locar als escons del consell a 14 dels seus companys: Ladislau Baró, Conxita Marsol, Jordi Torres, Sofia Garrallà (tots ells de la llista nacional), Jordi Cinca, Rosa Ferrer (per Andorra la Vella), Miquel Aleix, Vicenç Mateu (per Escaldes-Engordany), Maria Martisella, Cales Enseñat (per Encamp), Toni Fillet, Meritxell Mateu (per Ordino), Jordi Alcobé i Mònica Bonell (per Canillo). 
 
Els Liberals d’Andorra van apostar fort fins al darrer minut, ja que 17 vots a Ordino els van separar d’arrabassar-li dos consellers als demòcrates, i haver evitat així la seva majoria absoluta. Tot i això, el seu paper va ser molt bo per una força que fa quatre anys que era fora del panorama polític i que va demostrar que molt del vot prestat de la dreta cap a DA fa 4 anys ha tornat altre cop cap a la dreta. Una part d’aquest vot és el de UL a Sant Julià, que les darreres eleccions anava amb DA i ara ha anat a Ld’A. En total, Albert Pintat entra al consell amb Jordi Gallardo, Joan Carles Camp, Ferran Costa (llista nacional), Josep Majoral, Carine Montaner (Sant Julià), Carles Naudi i Judith Pallarés (La Massana). El Partit Socialdemòcrata, amb la seva coalició Junts que comparteix amb els Verds i Iniciativa Ciutadana, va punxar. Després d’una campanya amb la que havien tingut bones sensacions i els havia donat esperança, esperaven aconseguir captar el vot dels enfadats amb DA, però no ha aconseguit que el missatge de renovació arribi amb la força suficient a uns electors que no els han fet costat. Al final els de Pere López es queden amb tres consellers: El mateix López, Rosa Gili i Gerard Alís. 
 
Per la seva banda Socialdemocràcia i Progrés és la quarta força al Consell aquesta legislatura, Naudi i els seus anaven a fer un paper digne un cop el seu líder Jaume Bartumeu va abandonar el projecte situant-se en un costat. Al final entren amb dos consellers, Naudi i Sílvia Bonet. 
 
L’abstenció és la nota més negativa de la jornada poc més d’un 65% de les persones que podien fer-ho van anar a votar, cosa que ens col·loca ara sí, dins Europa, i ens fa veure molt clara la desafecció política que també arriba aquí, on històricament la participació era molt i molt alta. Ara toca als polítics reflexionar per poder canviar aquesta tendència.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT