PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Jugarà Shengelia contra el BCA?

El letó va ser desqualificat arran d’una batussa a Miribilla del Baskònia, el pròxim rival del MoraBanc

Per IVÁN MOURE

Un moment la batussa entre els dos equips, a poc més de 7 segons per al final i amb el partit ja resolt, diumenge a Miribilla.
Un moment la batussa entre els dos equips, a poc més de 7 segons per al final i amb el partit ja resolt, diumenge a Miribilla. | Aitor Arrizabalaga
Qui no Colom va jugar 29 minuts, va fer 13 punts, va repartir 6 assistències i va obtenir un 15 de valoració en la victòria del Bilbao Basket, el diumenge passat davant el Laboral Kutxa Baskònia a Miribilla (93-75). El base andorrà, però, no va ser la notícia del derbi basc, sinó la batussa que es va generar durant cosa d’un minut a set segons per al final i amb tot decidit. Quino va dirigir una contra dels homes de negre, va assistir a Dejan Todorovic , qui anava directe a cistella quan Shengelia es va creuar quan estava a punt d’esmaixar.

Aquí va començar una batussa que va generar tot tipus de comentaris, de tècnics i jugadors, en sales de premsa i a les xarxes socials, i fins i tot ahir es va pronunciar l’ACB en el seu web alertant que no es descarta una actuació del jutge disciplinari. El cas és que Shengelia va ser desqualificat com les banquetes de tots dos equips... I el Laboral Kutxa Baskònia és el pròxim rival del BC MoraBanc, el dissabte vinent a les 21.00 hores al Fernando Buesa Arena.

QUÈ VA PASSAR? / Tot va ser molt ràpid. El serbi va anar directe al georgià, es van embrancar immediatament la resta de jugadors de tots dos equips s’hi van apropar i va començar la baralla multitudinària, darrere d’una cistella i tocant a la grada.

Quan es van calmar els ànims, Shengelia es va apropar a un jove seguidor de no més de deu anys que hi havia en una de les cadires a peu de pista on va succeir tot i li va donar un petó a mode de disculpa. El georgià seria l’únic dels deu jugadors que estaven a la pista que va ser desqualificat, com també tots els efectius de les banquetes dels dos equips.

PLUJA DE REACCIONS / A partir d’aquí, va haver-hi un allau de reaccions. Totes condemnant i amb ànims d’oblidar els fets. Per començar els dos entrenadors van ser qüestionats en roda de premsa. Ibon Navarro, qui va lamentar els fets i va afegir: «Faríem bé tots en no parlar més d’això pel bé del bàsquet. La violència mai està justificada en l’esport». Després tornaria a comentar al twitter: «Perdó! Ningú hauria de veure el que ha vist un nen a peu de pista». També van piular el capità San Emeterio –«lamentable el que ha succeït, això no és bàsquet però no ho allarguem»–, Bertans –en la mateixa línia– i el club amb una notícia al seu web, condemnant també els fets.

Sito Alonso també va engegar l’altaveu del Bilbao: «Es podia haver evitat. Em quedo amb la reacció de tots, de separar-se». Sobre possibles sancions va mirar a un altre costat: «A mi m’agrada pensar en positiu». Arran del tècnic, Mumbrú va piular: «Sentim el que ha succeït, això no és bàsquet» i fins i tot el club que dirigeix Xabier Jon Davalillo va donar un pas endavant i va emetre un comunicat en el qual rebutja els comportaments no esportius i condemnant qualsevol incident més enllà dels llancis habituals d’un partit i deixant clar que del Bilbao promou valors com l’esforç, el treball i la solidaritat, per acabar agraint la comprensió de tots els aficionats  i desitjant que no torni a passar res similar. Colom, de la seva banda, ni es va pronunciar a les xarxes socials ni va atendre a la trucada d’aquest rotatiu. Ell, però, es va mirar l’escena en tot moment des de la distància, va estat en tot moment lluny de la polèmica.

L’ACB ES PRONUNCIA / Tot van ser paraules de condemna, però l’ACB té un protocol d’actuació ben definit per casos com aquest, com així va recordar en un comunicat. Abans de condemnar els «lamentables» fets i de recordar que el joc net i l’esportivitat són pilars de la Lliga Endesa, va entrar en matèria amb el procés disciplinari. A grans trets, les pautes són les següents: la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) remet al jutge disciplinari de l’ACB, Juan Ramón Montero Estévez, l’acta de tots els partits.  El jutge estudia els continguts i estudia si alguna acció mereix obrir un expedient. En tot cas, els clubs tenen fins avui dimarts a les 18.00h per enviar al·legacions. El jutge recopila informació si ho creu oportú i pren una resolució, sense límit de temps per pronunciar-se.

SANCIÓ ECONÒMICA O ESPORTIVA / Les infraccions poden ser lleus (fins a 600 euros de multa i entre 1 dia i 1 més de suspensió), greus (de 4 partits fins a 4 anys i entre 600 i 3.000 euros) o molt greu (entre 2 i  4 anys de 3.000 i 15.000 euros). Els afectats poden recórrer en un termini de deu dies a Apel·lació i, si cal, al Tribunal Administrariu de l’Esport (TAD).

Amb tot, la FEB resol aquestes situacions ràpid i de manera clara. La sanció pot ser econòmica o pot ser esportiva, però mai totes dues, i per precedents, molt estrany seria que no fos la de fer rascar la butxaca.

EL FILIAL CAU A LA PISTA DEL LÍDER ARACENA / El filial del BC MoraBanc Andorra va perdre el dissabte a la pista del líder Aracena per 88-63, en partit corresponent a la 17a jornada del grup 3 de la lliga EBA. El conjunt andorrà va estar sempre a remolc, fruit d’un desavantatge de deu punts al primer quart que va arrossegar. Knezevic va ser el jugador més destacat dels tricolors amb 13 punts, 6 rebots i 13 de valoració. Els de Carles de Bofarull són sisens amb vuit triomf i a set del líder i el pròxim partit serà el dissabte vinent a casa contra l’Arenys, que és novè.
PUBLICITAT
PUBLICITAT