PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La coreògrafa que volia ser matemàtica

Tuixén Benet és una de les finalistes de l’Ull Nu amb el seu videoclip de ‘Caballo Negro’

Per IMAR MARTÍNEZ

Les tres ballarines que apareixen al videoclip Caballo Negro dirigit per Tuixén Benet.
Les tres ballarines que apareixen al videoclip Caballo Negro dirigit per Tuixén Benet.
El festival audiovisual de joves creadors dels Pirineus Ull Nu estrena demà la tercera edició amb les categories de Publicitat i Animació. Dissabte es projectaran els finalistes de la resta de categories, entre elles la de Videoclip. Caballo Negro serà un dels protagonistes i, probablement, no deixarà indiferent a ningú. 
 
La seva atípica directora, Tuixén Benet, és coneguda i reconeguda, sobretot, per la seva faceta com a coreògrafa. Entre molts d’altres, ha creat les coreografies de videoclips tan destacats com el de la cançó New Land de la banda francesa de música electrònica Justice, a través de la popular productora Canada. A més, també ha fet els balls de nombrosos anuncis publicitaris per a primeres marques. Tuixén és un tot terreny artístic: ha sigut ballarina, és coreògrafa, membre del grup musical Les Seques, ha fet les seves primeres obres com a directora audiovisual... Però confessa que encara li falten moltes coses a fer i que, si pogués, li agradaria estudiar la carrera matemàtiques. 
 
«Ho he intentat vàries vegades però no me’n he sortit. Em sembla un món fascinant i molt abstracte, m’agradaria entendre’l», va confessar Benet a EL PERIÒDIC. De fet, en les seves coreografies intenta incloure aquesta «forma diferent d’art», i reconeix entre riures que «molts dels meus ballarins estan fins als collons de comptes i números, parts del cos i lletres...!». 

Innovant en la dansa 
Mentre estudiava Coreografia i tècniques d’interpretació al Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona va conèixer a la Margherita Bergamo i juntes van crear el projecte artístic Les Filles Föllen, una «associació per no dir-li empresa, perquè no ens dóna diners» que tenia i té com un dels objectius principals «transmetre emocions a l’espectador i mirar d’acostar-se a diversos públics, en especial als que no estan acostumats a veure dansa». 
Per aconseguir-ho calia innovar, una altra de les característiques que defineixen a la coreògrafa. Tot i que ja no treballen tan juntes com abans perquè cadascuna té els seus projectes a part, segueixen aprofitant Les Filles Föllen com a plataforma i com a forma de retrobar-se. Benet creu que «les peces que fem són accessible en el sentit de que no cal entendre de dansa per poder-les gaudir». 

‘Caballo Negro’
En aquesta categoria d’obres creades per a tothom hi entra el videoclip presentat al festival Ull Nu. El tema es Caballo Negro, del grup ja desfet Tu Madre. Amb una producció senzilla, sense grans complicacions tècniques, escèniques ni efectes especials, el pes se centrat en el ball i en la qualitat de la fotografia.
Filmat l’any 2013 i sent una de les primeres obres dirigides per Benet, el videoclip forma part del seu projecte de final de carrera. La coreògrafa i en aquest cas directora reconeix, sortint dels tòpics dels audiovisuals catalogats com a experimentals, que no hi ha un significat molt profund al darrera sinó que «és més aviat un joc».
 
El seu era un projecte final «molt estricte, molt matemàtic i molt dur intel·lectualment per als ballarins». Per això Benet explica que «durant els assajos, per descansar-los una mica, posava aquesta cançó i jugàvem a fer aquesta coreografia», i d’aquí va acabar sorgint el videoclip finalista de l’Ull Nu. 
 
Havent fet les coreografies per grans grups coneguts internacionalment com Justice o Phoenix, Benet reconeix que tenia ganes de ser ella, alguna vegada, la directora. Perquè, tot i que reconeix que és un plaer treballar amb Canada i formar part de les grans produccions, no ser ella qui decideix finalment què i com sortirà en el vídeo pot arribar a ser fins a cert punt frustrant. Per això filmar i dirigir Caballo Negro va ser una forma de treure’s el cuquet. 
 
La qualitat del festival Ull Nu creix en cada edició i Tuixén Benet s’haurà d’enfrontar artísticament a directors com Adrià Paituví i el seu videoclip de la cançó Help Yourself, de Young Kato, que té gairebé 90.000 reproduccions registrades a Vimeo; o a l’andorrà Sergi Verdeguer i la seva visió d’Ariadna, dels també andorrans Nami. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT