PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els rius acumulen un quilogram de residus sòlids cada 19 metres

Durant el 2014, en 651 km de trams fluvials es van retirar 34 tones de deixalles, sobretot a les zones urbanes

Per E.J.M./Foto:Tony Lara

Neteja al riu de les Bons, a Encamp, l’any 2012.
Neteja al riu de les Bons, a Encamp, l’any 2012. | TONY LARA
Us imagineu que al llarg d’un quilòmetre de camí trobeu 52 quilograms de deixalles? Doncs això és el que passa als rius, que s’hi acumulen 52 kg de residus sòlids cada mil metres o, el que és el mateix, un quilo de brutícia cada 19 metres. És el balanç que el ministeri de Medi Ambient va fer públic ahir sobre la campanya de neteja de rius del 2014. Durant l’any passat es van netejar 651 km de trams fluvials, dels quals es van extreure 34 tones de residus. Els trams en què s’ha evacuat més brutícia són els de les zones urbanes d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

El servei de neteja dels rius, que el Govern encarrega anualment a una empresa externa, té com a finalitat extreure tant els residus sòlids que s’hi han abocat voluntàriament –mitjançant intervenció humana– com els que s’hi han dipositat per l’efecte del vent, que arrossega la brutícia a l’aigua. Les tasques de retirada de residus són constants i, generalment, se centren en els trams de fons de vall.

Quant a la tipologia de residus retirats, encapçalen la llista els plàstics, els vidres, la ferralla, els cartrons i els porexpans, a més de grans quantitats de fustes, de troncs i de branques mortes. La netedat dels rius ha millorat al llarg de l’última dècada però encara es continuen recollint pneumàtics, carros de la compra, mobles, electrodomèstics i runa. Sembla que molta gent es pren al peu de la lletra l’expressió popular «llençar alguna cosa al riu» quan et vols desfer d’algun objecte inservible.

El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, va comentar ahir que «tot i els esforços de neteja i de conscienciació encara hi ha molts problemes de brutícia als rius». Amb tot, Cinca va subratllar que «s’ha millorat molt» encara que va admetre que 34 tones encara són moltes.

L’acció contundent als rius es va iniciar el 2005, any en què es va recollir l’escandalosa xifra de 350 kg de residus per km. A partir del 2008 la quantitat va iniciar una espectacular davallada fins als 50 kg/km retirats de l’any 2012. Des d’aleshores, el nombre de tones recollides cada any s’ha estabilitzat.
Per parròquies, l’any passat, als trams de la capital s’han recollit 8,8 tones de residus i als d’Escaldes-Engordany, 8,1 tones. A més distància segueixen Encamp, amb gairebé quatre tones, Sant Julià de Lòria, amb 3,7 tones, i Canillo, amb 3,6 tones. Finalment, tant a Ordino com a la Massana s’han retirat unes 2,8 tones, respectivament.

El ministre portaveu va confessar que no disposava de dades comparatives amb d’altres països però va garantir que «des del 2005 hem intensificat la tasca de neteja i la ràtio ha disminuït molt, però hem de continuar millorant». «La neteja és important tant per al Medi Ambient com per a la imatge del país!», va afegir.

El Consell de Ministres va aprovar ahir el pagament dels treballs de neteja dels rius per a la campanya 2015 a l’empresa Domèstica Serveis S. L. per un valor de 76.532 euros. A principis del 2016 sabrem si la quantitat de residus recollits continua anant a la baixa.

A més de les campanyes governamentals, algunes entitats organitzen accions de neteja per pal·liar l’acció contaminant humana. Amb la intervenció constant en els trams fluvials es manté la netedat i, a més, s’eviten inundacions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT