PUBLICITAT

El nou govern tindrà un perfil més polític que tècnic

Comença el ball de noms sobre la composició del gabinet de la nova legislatura

Martí i Saboya
Martí i Saboya | Tony Lara
El cap de Govern en funcions, Toni Martí, s’ha posat a treballar per poder constituir el seu nou gabinet que com aviat es donarà a conèixer després de Setmana Santa. De moment tot són rumors sobre els noms dels integrants d’aquest executiu que té pendent completar el capítol de reformes ja iniciades en la darrera legislatura. 
Martí ara està més legitimat que mai, amb el poder dels vots que li van fer costat diumenge passat, a continuar pel camí traçat perquè Andorra s’atansi més a Europa si vol seguir en la línia d’avançar política i econòmicament. 

Justament l’executiva de Demòcrates per Andorra dimecres passat tenia com a únic punt de l’ordre del dia analitzar els resultats electorals i, segons fonts consultades, el líder de la formació taronja no hauria tractat la qüestió del nou gabinet.
A hores d’ara només ha estat confirmat com a responsable de política exterior, Gilbert Saboya, després que el mateix cap de l’executiu ho digués públicament en el seu discurs pronunciat una vegada coneguts els resultats de les eleccions. En aquestes darreres hores s’han començat a saber altres detalls com ara, com va dir el mateix portaveu i ministre de Finances i Funció Pública en funcions, Jordi Cinca, que el nou consell de ministres tindrà més components. 
 
Però una de les novetats més importants, sens dubte, serà el perfil del nou ministre. Per a aquesta legislatura Martí  vol persones més polítiques que tècniques donat que el responsable màxim del gabinet és conscient del desgast polític d’aquests darrers quatre anys i no vol cometre de nou l’error d’assumir ell sol aquesta feina, com va passar, per exemple, en el cas de l’actual ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez. 
 
En les travesses sonen els noms de Rosa Ferrer, que es va presentar com a candidata d’Andorra la Vella per Coalició d’Independents, com a ministra de presidència i relacions institucionals per la seva experiència comunal a l’haver estat, quasi dos legislatures, cònsol general de la corporació de la capital. Ferrer manté una molt bona relació amb els diferents comuns el que la fa màxima candidata a ocupar aquesta cartera. 

Més enllà, Jordi Cinca sembla que es mantindrà al davant de Finances tot i haver expressat en cercles privats el seu cansament, tenint en compte que els dos últims anys ha tingut que batallar amb el sindicats de la Funció Pública que van estar pràcticament des del minut zero en peu de guerra en contra de les reformes que es volen introduir per a aquest col·lectiu: Una futura Llei de la Funció Pública que enceta la seva recta final. 

A les dependències del ministeri d’Educació a Sant Julià de Lòria el nom que més sona per substituir a Roser Suñer és el de l’actual directora de l’escola andorrana i membre de la candidatura nacional de DA, Ester Vilarrubla, tot i que ella mateixa ho hauria desmentit públicament.
D’altra banda, la quota ordinenca, que va permetre aconseguir per 17 vots la majoria absoluta pels demòcrates, encara no ha estat resolta. Una de les persones que guanya punts és Meritxell Mateu que té ja prou experiència com a ministra en els governs de Marc Forné i Albert Pintat. 

Economia i Ordenament Territorial és ara la cartera que possiblement més mals de cap li estan donant a Martí. Inicialment l’aposta del cap de l’executiu és que Jordi Torres l’ocupés però la territorial canillenca de DA manté la pugna per tal que Jordi Alcobé es mantingui com a màxim responsable. Així les coses, en les darreres hores agafa força la hipòtesi que Alcobé seguiria estant al davant d’Economia, i Torres passaria a ser el nou titular d’Ordenament Territorial. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT