PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Saboya confia que la ‘llei de BPA’ sigui realitat la propera setmana

El text legislatiu és una de les prioritats per afrontar la crisi que pateix l’entitat bancària

Per EL PERIÒDIC

Saboya, amb els periodistes en sortir de la cerimònia d'investidura dels nous consellers, ahir.
Saboya, amb els periodistes en sortir de la cerimònia d'investidura dels nous consellers, ahir. | TONY LARA
Va ser una sessió llarga, tradicional. Però diferent, perquè el conflicte de BPA marca tota l’agenda política. La setena legislatura arrenca amb la preocupació de què passarà amb l’entitat bancària, i de com es resoldrà el problema. Després de la llarga cerimònia, el ministre d’Afers Exteriors –confirmat per Antoni Martí– va ser l’encarregat d’assumir la responsabilitat sobre BPA. Gilbert Saboya va parlar sense embuts, clar, i explicant el què la ciutadania vol escoltar.

La llei que ha de permetre la reestructuració de Banca Privada d’Andorra és una de les prioritats per afrontar la crisi de l’entitat, i en aquest sentit el Govern espera poder comptar amb el text la setmana vinent. Gilbert Saboya, que amb el jurament del fins ara cap de Govern, Toni Martí, ha assumit les funcions de cap de Govern fins al moment de la investidura, va confiar que es pugui comptar amb la llei la setmana vinent. Perquè això sigui així, però, cal que les diferents forces polítiques cedeixin a escurçar els terminis previstos per a l’elecció dels presidents de grups parlamentaris i la investidura del cap de Govern. Així, Ladislau Baró (DA) s’hi va mostrar obert, Josep Pintat (Ld’A) i Víctor Naudi (SDP) van afirmar que mentre el reglament ho permeti no hi posaran resistència, i Pere López (PS) va remarcar que abans de poder fer aquest pas cal que el Govern presenti un full de ruta clar per solucionar aquest afer, cosa que va assegurar que de moment no s’ha fet.

La situació pot arribar a ser límit, perquè al país ara mateix hi ha una quinzena d’empreses pendents d’aquesta llei perquè d’aquesta manera es faciliti que puguin pagar als seus treballadors. El Consell General preveu aprovar la propera setmana la llei de mesures urgents per establir mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries del Principat, que marcarà la pauta de la reorganització de BPA. El text, que s’està tancant contrarellotge i que es negocia amb els grups parlamentaris, és una de les prioritats del Govern en funcions. S’espera que la llei creï un banc pont estatal per desencallar el cas de BPA, que ha estat intervingut per presumpte blanqueig de capitals procedents del crim organitzat.

Fitch adverteix / Per altra part, l’agència de mesura de riscos Fitch situa en un A- el grau de qualificació a llarg i mitjà termini del deute dels bancs andorrans Andbank, Crèdit Andorrà i MoraBanc, encara que adverteix que aquest nivell pot davallar com a conseqüència de la crisi de BPA, tal com recollia ahir l’Agència EFE. En un comunicat, Fitch argumenta la «perspectiva negativa» del deute d’aquestes entitats per la situació actual del sistema bancari andorrà que, assegura, «necessita ser reavaluat» pels «potencials efectes indirectes» que pot comportar BPA.

L’agència apunta que aquesta perspectiva negativa suposa per als tres bancs andorrans un descens del grau des de l’actual A-, equivalent a un notable baix, però l’extensió de la davallada dependrà de l’avaluació que realitzi Fitch d’aspectes com l’«entorn operatiu» i els perfils de fons i liquiditat. La qualificació també dependrà de com evolucionin els esdeveniments de les properes setmanes, en particular, en relació amb els dipòsits i l’efecte que tingui la liquidació de BPA en els altres bancs, però en tot cas ahir la mateixa Fitch Ratings va mantenir les qualificacions a Crèdit Andorrà, amb un ràting a llarg termini A- i un a curt termini F2, tal com informava a la tarda l’entitat andorrana a través d’un comunicat. Fitch confirmava així la darrera qualificació atorgada a Crèdit Andorrà, «un fet destacat atesa la conjuntura financera nacional i internacional». L’agència va destacar que «la qualificació reflecteix el correcte desenvolupament del negoci de banca privada, una gestió responsable, una sana rendibilitat, una forta capitalització i una àmplia liquiditat».

Igualment, Fitch Ratings va qualificar MoraBanc amb un ràting a llarg termini A- i un ràting a curt termini de F2. El banc manté d’aquesta manera les qualificacions del darrer informe «en una situació marcada per la intervenció de BPA».

La propietat de BPA vol mantenir els llocs de treball / Mentre la futura nova llei que s’ha de crear fa el seu camí, els neguits que tenen els treballadors i també els clients de Banca Privada d’Andorra tenen una base on trobar solucions en les informacions que apunten que la propietat de l’entitat té la ferma intenció de lluitar per mantenir-los a tots. Segons fonts properes a BPA, la primera prioritat és mantenir tots els llocs de treball, però també salvaguardar tots els clients i posicions, ja que consideren, segons manifesten aquestes mateixes fonts, que BPA és solvent i té liquiditat, tal com van afirmar en el seu moment no només el Govern i l’INAF, sinó també el Banc d’Espanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT