PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cap a una liquidació ràpida i voraç

Malgrat que el banc tingui solvència i liquiditat, es busca una solució immediata

Per Arnau Colominas

Una de les oficions de Banca Privada d’Andorra.
Una de les oficions de Banca Privada d’Andorra. | Tony Lara
L’esborrany de llei per liquidar l’entitat ràpidament ja fa dies que corre pels despatxos de Govern per anar fent modificacions del que seria la base d’aquest text, que és la llei europea ja existent que regula les liquidacions i reestructuracions d’entitats bancàries. Aquest, posaria la base per fer una liquidació ràpida de BPA, dividint primer els actius dolents i els bons que pugui tenir l’entitat per vendre’ls posteriorment. La normativa europea preveu la creació d’una entitat que pugui gestionar els actius de l’entitat, sanejar-la i vendre-la posteriorment però com ja han remarcat Govern, l’INAF i el Banco de España, BPA (i Banco Madrid) és una entitat solvent i amb liquiditat, tan sols caldria separar els actius bons dels dolents.

Fet això, el banc podria ser ‘venut’ directament sense passar per cap organisme un cop la llei s’aprovi, amb aquesta opció, la liquidació de BPA seria ràpida i fins i tot, segons apunten diverses fonts, seria ‘trossejada’ abans de la venda. Això comportaria dividir aquests actius bons del banc en diferents paquets que serien col·locats a bon preu a entitats del país.

Malgrat existir entitats estrangeres que han mostrat interès en quedar-se amb l’entitat, això faria que el país perdés autonomia cedint un volum important del sector a una entitat forana, i la venda d’actius per separat podria fer que les entitats del país poguessin quedar-se’ls, mentre que cap d’ells podria fer front als costos d’una absorció de tota l’entitat sencera.

Així doncs, els grans beneficiats per aquesta nova llei serien la resta dels bancs del país, que podrien aconseguir, a preu molt reduït en comparació al seu preu en circumstàncies normals, els actius bons que té BPA.

Els administradors de BPA designats per l’INAF ja van bloquejar durant la setmana passada diversos acords de l’entitat amb empreses externes. Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, una quinzena de persones del departament d’informàtica es trobarien en la situació que els han informat que de moment no tornin als seus llocs de treball a BPA, i que ja se’ls avisarà properament de quina és la seva relació amb l’empresa quan s’esclareixi el futur de l’entitat. Alguns d’aquests treballadors, ja haurien estat contactats per altres empreses que treballen per altres bancs andorrans i haurien fet entrevistes per ocupar llocs de treball en aquestes entitats.

Fonts properes a les negociacions entre banc i empleats confirmen que a hores d’ara és molt complicat garantir la continuïtat dels 270 empleats del banc, i en el cas que els actius de BPA es fragmentessin, alguns d’ells anirien en aquests paquets però altres, la majoria, en quedarien fora i per tant podrien perdre la feina.

En aquest cas, es contempla una indemnització que permetés als treballadors tenir un bon coixí econòmic per afrontar aquesta situació de desocupació involuntària i alhora pal·liar els efectes que podria tenir augmentar de cop la llista de desocupats al Principat amb una tercera part més dels que hi ha ara.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT