PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

100 milions d’euros de crèdit per a les empreses amb els fons a BPA

El Govern presenta avui el decret de mesures que desbloquejarà 30 milions d’euros en una primera fase

Per E. J. M.

El cap de Govern en funcions i ministre portaveu, Gilbert Saboya, ahir.
El cap de Govern en funcions i ministre portaveu, Gilbert Saboya, ahir. | SFGA
El Govern presentarà avui els detalls del decret de línia de crèdit destinat a donar capacitat financera a les empreses que s’han quedat sense fons per afrontar el pagament de les nòmines, els proveïdors i les liquidacions de la CASS, entre d’altres despeses, que han de pagar a finals de mes. «L’objectiu és proveir de capacitat operativa bàsica a les empreses que tenen els fons bloquejats a Banca Privada d’Andorra (BPA) o amb el que tenen en d’altres entitats bancàries no en tenen prou», va avançar ahir el cap de Govern en funcions i ministre portaveu, Gilbert Saboya.

Saboya va puntualitzar que el Govern –en funcions– ha acordat desbloquejar un màxim de 100 milions d’euros. Amb tot, en «una primera fase d’urgència es desbloquejaran 30 milions d’euros». «La resta ho farem en fases successives», va matisar. Per calcular la quantitat destinada a la línia de crèdit Saboya va argumentar que s’ha consultat el flux típic de l’entitat per conèixer la mitjana dels pagaments mensuals i anuals. «Preveiem una xifra màxima de 100 milions d’euros però només per als clients de BPA que no poden mobilitzar els passius ni tenen diners suficients en una altra entitat». Per atorgar la línia de crèdit es mirarà la casuística de cada cas i s’atorgaran els diners a les empreses «que no tenen alternativa», va explicar Saboya.

Però no es tracta d’una donació sinó d’un crèdit i, per tant, «no és gratuït per equitat», va subratllar el cap de Govern en funcions. Per tant, el crèdit tindrà un tipus d’interès baix, «entre 1,5% i 2%». La xifra s’anunciarà avui en la presentació del decret.

Quan el nou Consell General i el nou Govern comencin a funcionar amb normalitat s’aniren prenent les mesures per anar solventant la situació sense pressa però sense pausa.

DENÚNCIA A ESPANYA / D’altra banda, els treballadors i usuaris de Banco Madrid –filial de BPA– exigiran responsabilitats a l’Estat espanyol pels perjudicis provocats per la intervenció de l’entitat bancària per part del Banc d’Espanya (l’equivalent a la INAF). El col·lectiu opina que si hi va haver blanqueig de capitals, les autoritats bancàries haurien d’haver intervingut sense afectar la viabilitat de l’entitat bancària.

Ahir també es va saber que entre el 10 i el 13 de març hi va haver una fugida de capitals de Banco Madrid de 124 milions d’euros. El 10 de març va ser quan el Banc d’Espanya va decidir intervenir l’entitat i va provocar el pànic. El bloqueig afecta uns 14.000 clients amb 600 milions d’euros en dipòsits i a uns 27.000 partícips de fons i societats d’inversió amb uns 1.500 milions d’euros.

Inversors, clients i empleats van declarar ahir que el banc «no és només de rics i de gent que blanqueja diners».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT