PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’entrada de Montenegro permet que hi hagi bàsquet als Jocs

Es compleix el mínim de quatre equips i a més d’Andorra i els balcànics hi competiran Luxemburg i Islàndia

Per JOAN JOSEP BLASCO

Dani Mofreita, en un partit de la selecció contra la Universitat de Columbia.
Dani Mofreita, en un partit de la selecció contra la Universitat de Columbia. | Tony Lara
Llevat algun cas esporàdic com el de Liechtenstein de fa quatre anys, el bàsquet és un dels esports clàssics en els Jocs dels Petitis Estats. A Islàndia, el pròxim mes de juny, no serà cap excepció i l’esport de la cistella hi serà present. La confirmació de Montenegro permet que pugui formar part del programa de competició, ja que són quatre les selecicons que hi prendran part. La d’Andorra serà una d’elles.
 
La participació del bàsquet va córrer realment perill, perquè només eren tres els conjunts que havien garantit la seva participació. A més d’Andorra ho havien fet Islàndia i Luxemburg. Els balcànics en un principi no havien realitzat la seva inscripció, però van canviar el plantejament i asseguren la seva participació, pel que el mínim de quatre equips està garantit. La confirmació la va tenir el Comitè Olímpic Andorrà (COA) en la trobada de caps de missió que es va realitzar la setmana passada a Reykiavik, on van ser-hi totes les delegacions dels països participants, menys Xipre. Aitor Osorio va anar-hi com a cap de missió i Jordi Verdaguer com a enllaç tècnic.
 
Tot i que és complicat, Montenegro vol anar amb tot. «Tenen la intenció de portar a l’equip A, amb jugadors de l’NBA i a l’ACB. Estan convocats, però dependrà de quins són els seus compromisos professionals. Si no poden fer-ho competiran amb l’equip B. Volen guanyar», indica Osorio, que va poder parlar sobre aquest aspecte amb els respresentants balcànics que van anar a Islàndia. Sembla complicat que aquesta opció fructifiqui, perquè la selecció compta amb jugadors que no tindrien rival als Jocs. Alguns dels noms destacats són Nokola Pekovic (Minnesota Timberwolves), Nikola Vucevic (Orlando Magic), Bojan Dubljevic (Valencia Basket), Vladimir Golubovic (Unicaja de Màlaga) , a més d’altres com Tyrese Rice (Khimki) i Milko Bjelica (Anadolu Efes). Altres jugadors que encara no han debutat amb el combinat són Nikola Mirotic (Chicago Bulls), que sembla que es decidirà per jugar amb la selecció espanyola, i Marko Todorovic (Bilbao Basket).
 
Delegació curta

Cada comitè nacional ha presentat a l’organitzador una primera llista d’esportistes i tècnics que opten a participar als Jocs. Els criteris del COA en aquesta ocasió són més exigents, el que fa que s’endureixin les mínimes per participar-hi, el que comportarà que la delegació andorrana voregi els quarata atletes. Serà l’equip menys nombrós. «La política que apliquem al COA és que vagi només qui s’ho mereix. Volem que els que hi participin puguin lluitar per les medalles o que fer uns bons resultats», assenyala Osorio. Islàndia i Luxemburg seran els que més esportistes posaran en acció, superant amb escreix els dos cents. Fins a la segona setmana de maig està obert el període per realitzar les mínimes.
 
El programa de competició als Jocs és d’onze esports. Andorra hi competirà en tots menys en vòlei, on no hi tindrà presència en cap de les dues categories. En d’altres disciplines només ho faran en masculí o en femení. No hi haurà noies en bàsquet, vòlei platja i tennis taula, i els nois s’abstenen en tir i gimàstica artísitca.
 
Bones Instal·lacions

El comitè organitzador dels Jocs va preparar un viatge llampec als representants dels cpaïsos per mostrar-los les instal·lacions que acolliran l’esdeveniment. A més també es van realitzar comissions tècniques per validar les inscripcions amb la documentació de cadascun dels atletes i tècnics, així com la tramitació de visats i la logística d’entrada i sortida del país. També van atendre qualsevol tipus de demanda sobre els hotels i l’estada.
 
L’agenda era atapeïda. En un dia i mig van fer-ho tot. Els representants nacionals van visitar totes les instal·lacions i van comprovar sobre el terreny quines són les infraestructures amb les que compten, com les de transport. La major part de les instal·lacions esportives i els hotels es troben en un radi inferior a un quilòmetre. Només queden apartades les de tennis, golf i tir. El camp de golf i la pista d’atletisme els van veure sota una compacta capa de neu. Els organitzadors són previsors i per aquest motiu la cerimònia de clausura es farà per primera vegada en un pavelló i no a l’aire lliure. Serà al Laugardalshöll Sports Hall, el pavelló on es disputa el bàsquet, que compta amb 3.000 seients. La de cloenda serà a cel obert.
 
Osorio sobre el terreny va poder copsar que els islandesos «tenen moltes ganes d’organitzar aquests Jocs i de demostrar que han sortit del sotrac econòmic que van patir. Tenen voluntat i disposició que es parli després de com els han organitzat i que aquesta no sigui només una edició més». Pel que fa a les instal·lacions, «estan bastant bé. Si no són noves, els hi han fet un bon rentat de cara».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT