PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El FinCEN aclareix que mai ha parlat d’imposar una sanció econòmica a BPA i Cinca ho ratifica

El Tresor dels EUA va dir que proposaria una norma per no operar amb l’entitat

Per E. J. M.

Logotip Fincen
Logotip Fincen
El FinCEN, el departament de Delictes Financers i Control del Tresor dels Estats Units, va emetre ahir un comunicat –mitjançant el consolat americà de Barcelona– per aclarir que en cap moment ha parlat d’imposar una sanció econòmica a Banca Privada d’Andorra (BPA).

El FinCEN va recordar que la nota emesa el passat 10 de març és una Notice of Proposed Rulemaking («anunci de proposta de norma»), d’acord amb la Secció 311 de la Llei patriòtica. La proposta de norma es va realitzar perquè el departament del Tresor americà «ha identificat BPA com a una entitat sotmesa a preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals». Si la norma s’arriba a executar implicarà que les entitats financeres dels Estats Units tindran prohibit obrir o mantenir comptes a BPA. «No existeix cap sanció econòmica associada a aquesta norma».

El titular de Finances, Jordi Cinca, va incidir ahir que «mai s’ha parlat de multa» i va reclamar que «no es confonguin els termes». El ministre va repetir que «de sanció mai se n’ha dit res» però es va alegrar que, finalment, s’hagi aclarit. La puntualització del FinCEN «treu un interrogant més al futur de l’entitat bancària», va considerar. «Tot el que sigui esvair interrogants ajudarà evidentment a què hi pugui haver inversors nacionals o estrangers», va afegir. Amb tot, Cinca va dir que els contactes que hi hagin pogut haver a l’INAF sobre una hipotètica compra de BPA per part d’altres entitats bancàries han estat «exploratoris».

El ministre va recordar que el FinCEN ja ha proclamat que «aprecia la col·laboració de les entitats andorranes i la celeritat de les actuacions». «La gent ho acaba barrejant tot i com que hi ha entitats que per situacions diferents a la de BPA han acabat sancionades des dels EUA, ha assimilat que això és el que li podria passar a BPA». A més, Cinca va advertir que la prioritat és crear una entitat pont, «una institució que estigui fora de tota sospita» perquè si no, ningú s’interessarà en l’entitat.

«El FinCEN va actuar per prudència, per sospites de blanqueig de capitals», va dir, «i nosaltres estem actuant per obtenir la millor solució», va concloure sobre el tema.

El 10 de març, el FinCEN va publicar la nota en què denunciava els indicis que almenys tres directius de BPA haurien facilitat transaccions de blanqueig de diners de persones relacionades amb organitzacions criminals, corrupció i tràfic de persones a través del sistema financer dels EUA. Immediatament, l’INAF va intervenir BPA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT