PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Martí demana menys crítica i més defensa de la plaça financera

El cap de Govern torna a la feina amb una visita al copríncep episcopal amb el síndic

Per JOSEP ROMERO

El cap de Govern i el síndic general, al centre, pujant les escaldes del Palau Episcopal, ahir a la Seu d'Urgell.
El cap de Govern i el síndic general, al centre, pujant les escaldes del Palau Episcopal, ahir a la Seu d'Urgell. | TONY LARA
Martí va recuperar ahir la seva activitat diària com a cap de Govern després d’uns dies d’hospitalització amb la visita institucional que va efectuar –acompanyat del síndic general, Vicenç Mateu– al copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a la Seu d’Urgell. La reunió va durar més d’una hora i mitja, una de les més llargues que es recorda entre els dos mandataris, i es va centrar, sobretot, en dos temes: la salut i l’economia.

Durant la sessió fotogràfica prèvia a la trobada formal l’arquebisbe Vives va pronunciar un comentari en veu alta: «Veig el cap ben recuperat». Va ser l’única declaració pública del copríncep perquè no n’hi va haver més, en la línia d’aquesta mena de reunions. Martí, amb aspecte convalescent, aparentava algun quilogram de menys. Després de la trobada, el líder de l’Executiu va contestar la pregunta de rigor sobre el seu estat de salut tot afirmant, amb sentit de l’humor, que es tractava «d’una petita pedra que s’ha interposat en el camí», afegint que tot plegat «ha estat un petit ensurt».

Omnipresent BPA/ Durant la reunió també es va parlar, i molt, de la situació creada al Principat arran de la crisi del BPA. El cap de Govern va referir-se a l’opinió del copríncep sobre l’afer assegurant que «surto de la visita amb el consentiment que Vives no desaprova el que està fent el govern andorrà» per aconseguir superar les dificultats actuals. I va anar més enllà afirman: «Vull pensar que d’aquesta crisi en sortim enfortits», però amb una única condició, que tots «agafin el mateix camí, no el de la crítica, sinó bàsicament el de la defensa de la plaça financera andorrana que és molt sòlida».

També va subratllar que és necessari «no parlar tant del que podia haver estat i no serà i parlar molt més del que serà Andorra amb una plaça financera sòlida acompanyada del procés de reformes que s’ha engegat». El cap de Govern es va mostrar partidari que el cas BPA no s’arribi a enquistar perquè hi ha d’altres «dossiers que cal desenvolupar per poder-los fer realitat en una etapa de reformes que cal seguir afrontant». Martí va mostrar el seu agraïment als dos coprínceps pel fet que ratifiquessin la llei aprovada pel Consell General el vuitè dia després de la seva formació, és a dir, el primer dia que la Constitució ho permet.

Quant a la qüestió de si el govern era coneixedor abans de les eleccions de l’1 de març del cas BPA, el cap de Govern ho va desmentir rotundament assegurant que «em sembla  curiós, per no dir humorístic, que es diguin aquestes coses».

Martí també va reiterar també la clara voluntat del Principat de continuar jugant dins «del concert de les nacions una clara vocació de transparència i cooperació internacional amb un sistema fiscal que ha estat homologat per Espanya i França» i, pròximament, el tancament d’un conveni de no doble imposició (CDI) amb Portugal. «Aquest és el camí, no un altre», va manifestar.

Martí també va voler destacar que, al marge del tema del BPA,  «Andorra ha de redoblar els esforços en matèria d’obertura econòmica, solucionar la qüestió de les transferències i les competències dels comuns o reestructurar la Llei de la funció pública», entre d’altres qüestions.

Sobre la composició definitiva del Govern, Martí va explicar que òbviament les circumstàncies d’aquests dies «no m’han permès tancar aquesta setmana el gabinet com era la meva intenció» tot i que seguirà treballant durant el cap de setmana per obtenir el «sí vull» de les persones proposades per ocupar els ministeris de Funció Pública, Salut i Cultura. El cap de l’Executiu no en va voler dir res més tret d’un lacònic «ja ho comunicaré quan estigui tancat». L’espera continua.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT