PUBLICITAT

DA aprofita la seva majoria per assolir la comissió de Política Exterior

El nom de les persones que ocuparan la presidència i la vicepresidència de cada comissió no es decidirà fins el dia 30.

Mònica Bonell, subsíndica general
Mònica Bonell, subsíndica general | ANA
El grup parlamentari demòcrata va fer valer la seva majoria parlamentària per poder-se apuntar la presidència de la comissió de Política Exterior. La subsíndica general, Mònica Bonell, ho va anunciar ahir després de la Junta de presidents en què s’ha decidit quins grups tindran la presidència i la vicepresidència de cada una de les vuit comissions. En el cas de Política Exterior, s’ha hagut d’imposar la majoria demòcrata, a través del vot ponderat, ja que el grup liberal també tenia la intenció d’escollir-la.

El grup demòcrata ostentarà quatre presidències i quatre vicepresidències i el Grup Liberal i el Grup Mixt, dues presidències i dues vicepresidències, respectivament. D’altra banda, les comissions en què SDP no podrà tenir representació, en no tenir prou consellers generals, seran la de Política Territorial i Urbanisme i la d’Educació, Recerca, Cultura i Esports, complint el reglament que indica que cada conseller només poden estar en un màxim de tres comissions. En relació al fet que DA hagi hagut d’imposar la seva majoria en el sistema de vot ponderat per aconseguir la presidència de la comissió de Política Exterior, Bonell va constatat que «a vegades, quan es vol el mateix, és difícil arribar a un consens», i va recordar que en anteriors legislatures ha estat habitual utilitzar el vot ponderat i fer valer la majoria per tal de desencallar qüestions com aquestes. De fet, en només dues legislatures no s’ha hagut de fer servir aquest tipus de vot aprovatori, segons va apuntar Bonell.

La subsíndica va explicar que el Grup Liberal, com a segona força de la cambra, es veia legitimat per demanar la presidència d’aquesta comissió de Política Exterior, mentre que DA «entén que tenint la majoria al Consell General ha de poder escollir les presidències més importants». 
Mentrestant, el Grup Mixt, segons va afirmar Bonell, va demanar que s’intentés no fer valer aquesta majoria sinó que s’arribés a un consens, fet que va resultar impossible. Malgrat haver començat amb certes discrepàncies, i que DA hagi de recórrer a la seva majoria parlamentària, la subsíndica no ha volgut parlar de mal començament de legislatura. Va remarcar que el debat entre DA i Liberals «s’ha centrat en la presidència de la comissió de Política Exterior, no en els temes que tractaran cada una de les comissions. Es un tema tan senzill i tant complicat a la vegada».
El nom de les persones que ostentaran la presidència i la vicepresidència de cada comissió no es decidirà fins el proper dijous 30 quan es constitueixin aquestes mateixes comissions, però sí que ha quedat definit quins partits les ocuparan.
 
PUBLICITAT
PUBLICITAT