PUBLICITAT

«No busquem ressuscitar una nova BPA perquè no s’entendria»

Cinca va afirmar que s’han de rescatar els recursos importants i traspassar-los una entitat de prestigi

Jordi Cinca, portaveu del Govern
Jordi Cinca, portaveu del Govern | Tony Lara
El portaveu del Govern i Ministre de Finances, Jordi Cinca, va voler mostrar la seva preferència per què els actius lícits de BPA, un cop seleccionats, siguin adquirits per una entitat bancària estrangera que jugués el paper de banc pont. Va remarcar que «si em donessin a triar», aquesta seria la seva preferència perquè «donaria un element més de visibilitat i internacionalització de la plaça financera andorrana». 
A més, va afegir que «seria una confirmació des de fora que tot el procés que s’ha fet és idoni i, per tant, que es pot confiar plenament en què tot allò que hagi passat al banc pont és absolutament lícit i no ha de fer patir a ningú». Va matisar, a més, que el banc pont «no es fa amb vocació de crear una entitat nova i amb un nou nom i que comenci a operar de zero amb la cartera de clients provinents de BPA. Es tracta de crear un banc amb actius i passius nets perquè, abans de néixer, ja sigui comprada o absorbida per una entitat ja existent i que té funcionament». En aquest sentit, Cinca va afegir que «no estem intentant ressuscitar una nova BPA. Avui dia en el mercat financer ni s’entendria ni es compraria com a idea i el que volem és rescatar els recursos importants de l’entitat, clients i empleats i portar-los a una entitat de prestigi ja operativa».
D’altra banda, Cinca va assegurar que PricewaterhouseCoopers enllestirà aquesta mateixa setmana, o a principis de la propera, la primera fase del mostreig que està fent amb un nombre determinat de comptes. Amb la informació que s’extregui d’aquest anàlisi, el portaveu va afirmar que l’AREB ja tindrà «una idea general de la situació» i podrà començar a dissenyar quina solució es dóna a BPA. A part d’aquest mostreig, Cinca va informar que se seguirà «cridant a més clients» per tal de destriar els fons lícits dels il·lícits, ja que «el Govern vol que el resultat sigui reconegut, acceptat i que permeti desbloquejar la situació dels comptes lícits».
 
Resposta a Rossell i García / El portaveu de l’Executiu va respondre de forma contundent a Amadeu Rossell i Antoni García, signants dimarts d’una columna a EL PERIÒDIC sota el títol BPA, és l’hora de canviar de prisma i on s’afirma que  l’UDEF (Unitat Central de Delincuència Econòmica i Fiscal) espanyola havia aconseguit, sense cap control judicial andorrà, uns arxius informàtics dins de la seu de BPA. Cinca, amb un to de absoluta disconformitat, va assenyalar que «és fals i ho trobo totalment desafortunat. A l’article es fan dues afirmacions perilloses. Una, la insinuació que ha vingut algú i s’ha emportat informació com qui va a casa seva i agafa uns papers de l’escriptori i dos, aquesta vocació de treure pit i fer grans esglais per quelcom que està escrit a les lleis andorranes, com és el fet que les entitats bancàries coneguin l’origen dels fons que dipositen els seus clients. Això no és nou i és així des de fa molts anys».
També va aprofitar per respondre a Jordi Gallardo, portaveu del Grup Parlamentari Liberal, que pel matí va constatar una «improvisació gran» en el procés de revisió dels comptes de BPA, ja que ell mateix va haver de comparèixer per signar el qüestionari que està demanant PricewaterhouseCoopers on es «demana una sèrie d’aspectes innecessaris» i va notar «certa confusió» entre els treballadors. Cinca va replicar que trobava «injusta i inapropiada» l’acusació abocada per Gallardo, ja que «el Govern no és el que dirigeix res en el procés, Les competències les liderava abans  l’INAF i ara l’AREB. Cadascú té el seu rol i aquest no és el de Govern». 
 
Comissió legislativa/La proposta de creació d’una comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera que defensa el Grup Parlamentari Liberal segueix ferma. Jordi Gallardo va insistir en que aquesta comissió és la millor fórmula per resoldre la crisi, ja que aquesta opció «no és excloent de res». El president de Ld’A va voler deixar clar que «ni volem oblidar-nos del passat ni volem descuidar el futur» i que la seva proposta «és el suficientment àmplia perquè tant els que volen analitzar només el passat ho puguin fer, com els que volen parlar només de futur ho puguin fer», en clara referència a la proposta de comissió d’enquesta del Grup Mixt. Gallardo va reconèixer que tots els grups han posat bona voluntat i sentit d’estat a l’hora de tractar l’afer BPA, però ha destacat que «no es pot apel·lar constantment a la unitat del país per deixar d’analitzar les coses», referint-se directament a una piulada que la subsíndica general, Mònica Bonell, va fer a Twitter. 
També, el representant liberal va demanar celeritat al Grup Parlamentari Demòcrata a l’hora de prendre una decisió sobre la creació d’una comissió especial, ja que després de dues reunions, va afirmar que DA encara no ha pres una decisió. A més, va lamentar que els arguments que ha donat la força taronja per no acceptar fins ara la proposta «han estat una mica ambigus». 
El que sembla clar és que si, finalment, el grup presidit per Ladislau Baró no accepta la proposta liberal, el grup ja està preparant un seguit de preguntes al Govern relacionades amb l’afer i que centraran la primera sessió de control, prevista per al proper 14 de maig. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT