PUBLICITAT

Andorra La Vella

Un nou refugi que costa 1,6 milions d’euros

La instal·lació estarà acabada en 16 mesos

Per ESTEFANIA GRACIA

Imatge del Refugi de l’Illa a la vall del Madriu-Perafita-Claror.
Imatge del Refugi de l’Illa a la vall del Madriu-Perafita-Claror. | Govern Andorra
En el Consell de Ministres d’ahir, el Govern va anunciar que quedava aprovada l’adjudicació dels treballs de construcció del refugi guardat de l’Illa, situat a la vall del Madriu a la parròquia d’Encamp. 
El nou projecte ha estat adjudicat a Pidasa Serveis S.L., empresa constructora d’Andorra la Vella. Les obres d’edificació suposaran una inversió de 1.596.955 euros, i es té previst que s’acabin a finals del 2016, en un termini mínim de 16 mesos. Aquest projecte havia estat licitat per segona vegada el passat mes de febrer, després que el primer concurs fos declarat desert, es van refer les condicions i es va tornar a posar en marxa. 
 
El nou refugi guardat de l’Illa estarà ubicat en el mateix edifici actual, aprofitant l’estructura ja existent com a base. A més, la construcció del refugi guardat de l’Illa s’inscriu en la política de promoció del turisme de muntanya. 
El Govern va assegurar així que compleix amb «el compromís de dotar el país de dos nous refugis guardats, el de l’Illa i el de la Borda de Sorteny, inaugurat el passat desembre», que s’afegeixen als dos ja existents, el refugi del Comapedrosa i el de Juclà.
Segons el portaveu del Govern, Jordi Cinca, el fet de disposar de quatre refugis guardats «permetrà als excursionistes efectuar la volta al país pel sender de Gran Recorregut País (GRP) per etapes sense haver de baixar al fons de les valls i amb les comoditats pròpies dels refugis guardats». 
 
A més, al refugi de l’Illa convergeixen altres excursions de muntanya, com ara el GR7 i el GR11, o la ruta dels Estanys Amagats. Dels quatre refugis guardats, però, el de l’Illa serà el que estarà més allunyat de qualsevol nucli urbà, «però oferirà alhora la possibilitat de fer nit en un espai privilegiat d’alta muntanya» ha comentat Cinca.
La construcció d’aquesta infraestructura tindrà en compte la seva localització, en el cor de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, doncs com va ser declarada bé immoble d’interès cultural en la classificació de paisatge cultural de la UNESCO, s’hauran de seguir unes premisses i condicions d’infraestructura establertes per l’organisme. 
 
En aquest sentit, «han prevalgut de manera molt important els criteris de sostenibilitat medi ambiental i d’integració paisatgística, tant a nivell cultural com natural» ha afirmar el portaveu. 
El nou refugi guardat tindrà una capacitat total de 50 llits, similar a l’actual aforament del que disposa el refugi lliure. Així mateix, comptarà també amb una zona de dia i de nit pels dos o tres guardes que s’encarregaran del seu manteniment, un menjador interior amb una capacitat de 50 coberts per torn i una terrassa-menjador amb capacitat per a unes 30 persones. A més de varis sanitaris interiors i també exteriors, i dutxes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT