PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dues opcions per al proper congrés del PS

Per Iván Álvarez / Arnau Colominas

Pere López
Pere López | Tony Lara
El Congrés del Partit Socialdemòcrata, que acollirà l’Hotel Fènix el dissabte 16 de maig, ha de marcar l’imminent full de ruta del partit i sentar les primeres bases de cara al proper desembre, mes de les eleccions comunals.
Seran dues les candidatures que optaran a l’executiva del partit, d’una banda, la coneguda i continuïsta liderada per Vicença Alay com apresident, amb David Rios com a Secretari General i Susanna Vela de Secretaria d’Organització. De l’altra, una candidatura liderada per Xavier Tomàs com a candidat a President, Alexandre Rossell de Secretari General i Evarist Vilaginès com a Secretari d’Organització. Malgrat fins dijous encara es poden presentar noves candidatures, res sembla indicar que n’hi hagi una tercera que entri al partit.
La jornada del dia 16, al contrari del que és habitual, es preveu poc ideològica, sense ponències purament socialdemòcrates i més centrades en analitzar l’actual situació del partit, encarar el camí cap al desembre i començar a posicionar els diferents candidats parroquials. Això sí, als propers mesos sí que hi ha previst un Congrés extraordinari per poder debatre tots els temes polítics i ideològics que dissabte 16, per la necessitat, no tindran cabuda en la confecció del programa. També es tractarà el tema de les transferències i les competències dels comuns que, malgrat ser un tema que competeix al Consell General, sí que afecta al desenvolupament dels diferents comuns.
A part de diverses ponències per tractar alguns temes d’interès, un dels punts forts del dia serà, sens dubte, conèixer qui agafarà el testimoni de Pere López com a primer secretari del partit un cop el president del Grup Mixt va donar oficialitat a la seva renúncia de presentar-se a la reelecció. López, esgotat, va assegurar fa uns dies que donava per acabada la seva etapa com a primer secretari, ja que la seva voluntat és centrar esforços en la seva tasca com a conseller general, és a dir, com a primer cap visible del Grup Mixt i focalitzar el seu paper polític en aquest sentit. Després de dos anys formant part de l’Executiva del partit, López, malgrat no hi serà, sí que preveu participar en el comitè directiu de la formació en la condició de parlamentari el dissabte 16. Tot i la seva negativa, López segueix recollint les mostres de suport de companys del partit que li demanen que es quedi a l’Executiva i que repensi la seva decisió. No sembla que això pugui canviar. Rosa Gili també abandonaria aquest organ per tal de centrar-se a la tasca parlamentària, que fins a final de curs escolar compagina amb la seva feina actual, però que a partir de setembre sembla que deixarà per tal de centrar-se en la tasca política a jornada completa.
 Un altre punt clau del congrés serà la preparació de les eleccions comunals. En especial quina pot ser la política de pactes, més enllà de la coalició Junts, i si hi ha o no voluntat d’apropar-se a SDP de cara als comicis, com han insinuat alguns càrrecs electes de la formació.

David Rios, opció ferma/ El que té més números per ser el proper secretari general del partit és l’exconseller David Rios, molt valorat al partit pel seu tarannà, trajectòria i la tasca que ha realitzat els darrers quatre anys a l’oposició al Consell General. Rios es postula com un valor gairebé segur per recollir el testimoni de Pere López com a primer secretari. Treballador i amb el carisma necessari per assolir el repte, el candidat encampadà del PS a les darreres eleccions generals s’ha postulat en una candidatura que estaria formada per ell, Alay i Vela, veterans dins el partit. Per altra banda Rossell torna al contraatac. Després de ser guanyat per una àmplia diferència al setembre per López, torna a la palestra amb l’intenció de donar pluralitat a un congrés al que molts creien que tan sols hi hauria una candidatura i que per tant ningú podria agafar un possible vot crític cap a la gestió interna al partit en els darrers temps.

2011-2015

Canillo
Terreny minat i complicat pel PS. Al 2011, Josep Mandicó (DA) va ser la única candidatura en una parròquia amb flaire liberal i color taronja.

Ordino
Ventura Espot no es presenta a la reelecció però, tot i això, PS sembla tenir poques opcions a les properes comunals. Al 2011, Carolina Poussier va proposar un canvi generacional que no va obtenir acollida. (171 vots)

Encamp
Es planteja una possible aliança de diferents grups per intentar enderrocar a Jordi Mas i PS estarà atent a la jugada. Al 2011, Joan Sans va obtenir el 27’17% del suport (467 vots) i van aconseguir estar representats.

La Massana
Es preveu una lluita bipartita i, en principi, PS no tindria un paper important en aquest joc. Va quedar fora de la composició comunal al 2011 pels 243 vots que va recollir una decebuda Carol Cureau.

Andorra la Vella
Suport al 2011 del 24,56% de votants (870 vots) i que van permetre aconseguir dos consellers. La capital havia estat feu PS però, ara, el futur és una incògnita i el paper a les comunals dependrà molt de les cares que acabi presentant si vol recuperar el comú.

Sant Julià de Lòria
S’hi planteja una unió de cares crítiques amb Montserrat Gil. El PS va va col·locar-hi dos consellers el 2011, Rossend Areny i Josep Roig (ara a SDP).

Escaldes-Engordany
El PS comptaria amb el vot fragmentat de DA, ja que Marín sembla que no optarà a la reelecció. Fa 4 anys, Cèlia Vendrell va ser la segona opció votada i va aconseguir el 30,43% dels vots. Forma l’oposició amb Aleix Mañosas.
PUBLICITAT
PUBLICITAT