PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El compte enrere de BPA: s’acaba el termini de comentaris al FINCEN

PricewaterhouseCoopers ha d’entregar a l’AREB l’informe que permetrà prendre una decisió sobre l’entitat

Per ESTHER JOVER MARTIN

Pàgina ‘www.regulations.gov/#!documentDetail;D=FINCEN-2015-0002-0001’, sobre les mesures imposades respecte BPA a la NPRM.
Pàgina ‘www.regulations.gov/#!documentDetail;D=FINCEN-2015-0002-0001’, sobre les mesures imposades respecte BPA a la NPRM. | EL PERIÒDIC
Hores decisives per al futur de Banca Privada d’Andorra: aquesta matinada (les dotze del migdia als Estats Units) finalitza el termini per presentar comentaris al FinCEN, l’organisme del departament del Tresor nord-americà que vigila els delictes financers. El passat 13 de març, el FinCEN va publicar una Note of Proposed RuleMaking (NPRM), és a dir, una proposta d’actuació respecte BPA. La NPRM es va publicar tres dies després de la difusió de la Note Of Finding (NOF) en què la directora del FinCEN advertia que tenia indicis suficients per afirmar que BPA actuava  com a entitat bancària blanquejadora de diners.

Els comentaris respecte la NPRM es podien presentar durant els 60 dies següents a la publicació del document al Registre Federal, termini que s’esgota en les pròximes hores segons s’informa a la pàgina web www.regulations.gov. El naixement de la plataforma Testimonis BPA ha aconseguit un elevat nombre de comentaris per al FinCEN: ahir al vespre el nombre era de 283. El Govern ja fa dies que reitera que no presentarà cap al·legació argumentant que «les millors al·legacions són les actuacions realitzades des de la nota del FinCEN», han declarat en diverses ocasions tant el titular de Finances, Jordi Cinca, com el cap de Govern, Toni Martí.

La NPRM proposa que tothom dels Estats Units que operi amb BPA o les seves filials ho deixin de fer i insta la resta de països a fer el mateix. Aquesta acció seria la mort de BPA en els mercats financers i, per això, de seguida es va intervenir per intentar salvar l’entitat i recuperar la confiança dels mercats en la plaça financera andorrana, segons han repetit des del Govern.

No sabem quina serà la resposta del FinCEN als comentaris rebuts favorables a BPA i a l’exigència dels accionistes majoritaris, els Cierco, de retirar la nota que gairebé ha destruït l’entitat bancària. També estem a l’espera de conèixer els resultats de l’avaluació i les conclusions de l’informe que elabora l’auditora externa PricewatershouseCoopers i que, de forma imminent, ha d’entregar a l’AREB (l’Agència de Reestructuració i Resolució d’Entitats Bancàries). Amb l’informe a la mà, els membres del Consell d’Administració de l’AREB hauran de decidir el destí final de BPA: la liquidació total de l’entitat, el seu trossejament i venda o la venda del banc pont –on es traspassaran els actius bons–. El ministre Cinca ja ha manifestat que la seva opció és la venda del banc pont a una entitat financera estrangera. La decisió final se sabrà en els pròxims dies i després es començarà a aplicar la mesura.

COMISSIÓ DE VIGILÀNCIA / D’altra banda, els grups parlamentaris demòcrata i liberal van reunir-se ahir per primera vegada per començar a definir com serà la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera, promoguda pels liberals arran del cas BPA, segons va informar l’ANA. El president suplent del grup demòcrata, Miquel Aleix, va afirmar que estan d’acord amb el contingut proposat pels liberals però, no osbtant això, els grups estan treballant per posar-se d’acord en la composició i el funcionament de la comissió especial. El més probable és que la comissió no es constitueixi en la sessió del Consell General d’aquest dijous sinó que es votarà en la sessió de l’11 de juny.

Els objectius de la comissió inclouen l’aplicació de mesures microprudencials i macroprudencials per prevenir riscos sistèmics. Les dues parts es tornaran a reunir dilluns que ve per avançar en la forma de l’organisme. Quan tots els detalls s’hagin consensuat, la comissió especial es presentarà formalment a tots els grups parlamentaris perquè el grup mixt s’hi pugui sumar.

ÚLTIM CARTUTX DELS EMPLEATS / La decisió final de l’AREB implicarà el futur de la plantilla de BPA, formada per unes 300 persones. Els treballadors de l’entitat bancària es reuneixen aquesta setmana amb els grups parlamentaris per reiterar les seves demandes. El personal de BPA exigeix indemnitzacions més elevades per als possibles acomiadats i una cobertura sanitària més àmplia per als que es quedin sense feina.

Ahir es van trobar amb els consellers generals del grup mixt, format per consellers del PS i d’SDP, a priori més partidaris de canviar les lleis socials i laborals per afavorir els empleats del banc i els assalariats en general, com un subsidi d’atur. Els representants dels empleats de BPA es reuneixen aquesta tarda amb el grup parlamentari liberal. El president del grup liberal, Josep Pintat, va expressar ahir al programa Ara i aquí de RNA que la millor solució és vendre BPA a un banc estranger.

L’informe de Banco Madrid, fins al setembre

El procediment concursal de Banco Madrid s’allargarà uns mesos més. Els administradors de l’entitat bancària filial de BPA, Pedro Bautista Martín i Francisco Vera, van anunciar ahir que esgotaran els sis mesos que concedeix la Llei concursal, fins al 26 de setembre, per presentar l’informe i la llista de creditors. La Llei concursal estableix un termini de dos mesos als administradors per presentar l’informe, però també permet que, quan el número de creditors d’una entitat supera els 2.000, com passa amb Banco Madrid, l’administració concursal pot sol·licitar al jutge una pròrroga no superior a quatre mesos, termini que finalitza a finals de setembre.

Els administradors van emetre divendres passat, 8 de maig, un comunicat en què recordaven que, tot i que el termini per anunciar els crèdits finalitza el 15 de maig, l’article 86 de la Llei Concursal permet que sigui l’administració concursal qui determini quins crèdits s’inclouen o s’exclouen en la llista de creditors manifestats durant el procés. A més, els administradors, argüint «l’especial complexitat del concurs», van informar que mantindran operativa la plataforma habilitada per a la comunicació dels crèdits habilitada en la pàgina web www.concursobancomadrid.info.

Els administradors també expliquen que 10 dies abans de presentar l’informe al jutge enviaran un correu electrònic als creditors per informar-los del projecte d’inventari i de la llista de creditors i aquests podran demanar que es rectifiqui qualsevol informació errònia o complementar les dades. Per informar-se de l’evolució del concurs de creditors fa uns dies que es va obrir a la seu de Banco Madrid una oficina d’informació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT