PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els Cierco es mostren preocupats per la inexistència de càrrecs

L’INAF segueix sense aportar proves que justifiquin l’obertura d’un expedient a l’entitat financera

Per Marisa da Costa

Façana de l’oficina de l’entitat situada al davant de l’edifici administratiu del Govern.
Façana de l’oficina de l’entitat situada al davant de l’edifici administratiu del Govern. | Tony Lara
La representació lletrada dels germans Ramon i Higini Cierco va manifestar ahir «l’enorme preocupació» d’aquesta part afectada per la inexistència, més de dos mesos després que els fos arrabassat el timó de l’entitat financera, d’indicis de males pràctiques per les quals precisament es justificava la intervenció a Banca Privada d’Andorra (BPA).
 
El mateix dia en què finalitzava el període que la pròpia directora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan, posava el passat 11 de març com a límit per a presentar davant del FinCEN les proves que alliberessin o corroboressin les males pràctiques de què s’acusava l’entitat andorrana, els magistrats de la defensa dels accionistes majoritaris feien públic el certificat en què Cosan comunicava  que «encara no s’ha formulat el plec de càrrecs». Emfasitzant la negació amb lletres majúscules.
 
L’esclariment per part de l’INAF de la inexistència, ara per ara, de proves que motivessin el desencadenament d’un afer BPA que pel moment només planteja que dubtes, va venir donat per la demanda, el darrer 15 d’abril, de ser informats de l’acusació i procés que es manté obert contra els accionistes majoritaris de BPA, com els pertoca per dret. La Providència que la Batllia de Guàrdia feia arribar als advocats dels Cierco el passat 8 de maig, traslladava un molt concís escrit que la representació processal de l’INAF remetia a la justícia com a «instructora de l’expedient sancionador» i en què únicament expressava «que en el marc del referit expedient encara no s’ha formulat el plec de càrrecs».  
 
Arrel d’aquesta notificació, Jaume Bartumeu difonia una nota de premsa donant veu als seus clients per lamentar «amb enorme preocupació» que «seixanta-dos dies després que el Consell Administrador de l’INAF acordés obrir aquell expedient sancionador i nomenés dues interventores a l’entitat» i «seixanta-un dies després que el Consell d’Administració de l’INAF canviés sobtadament de criteri (...) nomenant tres administradors provisionals mancomunats», «la instructora de l’expedient NO ha formulat cap plec de càrrecs». 
 
El comunicat en què es denuncia una demora per part de les institucions enexplicar els fonaments d’una intervenció que ja havien catalogat anteriorment com a «injustificada i infonamentada», «mentrestant la situació d’interinitat continua afectant molt negativament no solament els interessos dels accionistes de BPA», també els dels clients i els de 268 treballadors, dos col·lectius que fa dos mesos que es mantenen a l’espera de saber què en serà del seu futur. Gairebé un mes després que els màxims accionistes fessin la demanda «de tota la informació vinculada que ha estat a la base de l’expedient» davant de la Batllia de Guàrdia, aquesta només els ha pogut fer arribar una breu nota amb què no es respon a la petició dels Cierco de conèixer els motius pels quals s’emprenien unes mesures cautelars que «han estat molt perjudicials no només pels clients i pels treballadors», sinó també per «la plaça financera del país», segons manifestava Bartumeu en fer pública la demanda presentada.
 
Testimonis BPA/ La plataforma creada el passat dia 5 per recollir el testimoni dels afectats per l’afer BPA amb l’objectiu de fer-los arribar a l’organisme del departament del Tresor nord-americà que vigila els delictes financers, i que ahir informava que havia aplegat quasi bé 300 aportacions, va fer ahir una crida perquè els afectats es desplacin demà anima els afectats a assistir a la sessió de Consell General.
 
Eusebi Nomen i Ferran Goya, impulsors de la plataforma Testimonis BPA, van fer una crida a través de les xarxes socials per tal que els clients, treballadors així com ciutadans en solidaritat amb els dos primers actors, assisteixin com a públic a la sessió de Consell General que se celebrarà demà i on l’Executiu haurà de respondre a les preguntes de control que se’ls traslladi i que, principalment, tindran relació amb l’afer BPA.
 
Un dels membres de la plataforma, Juan Carlos Gaeta, va explicat que la intenció és que els afectats puguin anar a escoltar la sessió «de manera silenciosa i respectuosa». Tenint en compte que la sessió de control comença a les 16 hores i que bona part de la població treballa, Gaeta anima la gent a assistir-hi en qualsevol moment al llarg de la tarda, atès que la sessió es preveu llarga, segons informa l’ANA.
 
De la mateixa manera, des del col·lectiu d’afectats també es demana als polítics que «s’expressin bé en les preguntes i les respostes» i que tinguin en compte que hi ha molta gent afectada. 
 
De fet, Gaeta va assegurar que el cas està perjudicant no només als implicats de forma directa sinó a tot el país, no només als empleats i clients, ja que moltes inversions s’estan fent enrere per culpa de l’escàndol.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT