PUBLICITAT

Andorra la Vella

El TC creu que el Govern va vulnerar el dret del sindicat de la policia

Les xifres d’importacions, entrada de vehicles i les dades d’atur ratifiquen la recuperació econòmica

Per Marisa da Costa

El ministre portaveu, Jordi Cinca, en una compareixença anterior.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en una compareixença anterior. | Tony Lara
El Tribunal Constitucional (TC) va emetre sentència, finalment, a favor del consell de Policia i en contra del Govern, després del transcurs de més d’un any d’ençà que diverses agrupacions sindicals defensores de l’àmbit de la seguretat presentessin davant de la Batllia una demanda contra la Llei de regulació dels complements de jubilació dels funcionaris. 
 
La interposició del requeriment l’originava la consideració, per part dels sindicats, que s’havia vulnerat el dret a la llibertat sindical, en no poder avaluar el text de la Comissió Consultiva i emetre’n un informe al respecte. El TC considera que, efectivament, l’Executiu hauria d’haver inclòs el consell de Policia a la Comissió Consultiva que elaborava el projecte de llei, en no comptar amb un òrgan sindical propi. La sentència encomana al Govern que enviï  dita normativa al consell policial per tal que, després d’avaluar-lo, pugui presentar un informe i que l’Executiu procedeixi als canvis si així ho considera oportú. 
 
Aquesta sentència, segons va aclarir ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrat ahir, «no comporta la nul·litat de la llei». La notificació del Constitucional, per contra, no és favorable al recurs presentat per part de la plataforma sindical que, a diferència del cos policíac, sí va tenir accés i oportunitat de presentar un informe al respecte d’aquesta regla ja aprovada avui dia.
 
Recuperació econòmica/ Les dades macroeconòmiques del primer quadrimestre de 2015 ratifiquen la tendència a l’alça del sector econòmic. EL ministre de Finances feia públiques ahir les xifres que, tímidament, permeten entreveure la recuperació econòmica del Principat i que es basen en els resultats obtinguts en tres dels sectors que més influeixen en l’evolució del país: les importacions, l’entrada de vehicles i el nombre d’aturats registrats al Servei d’Ocupació. Tots tres àmbits van registrar, d’ençà l’inici de l’exercici, una evolució favorable.
 
Després de sis anys consecutius amb resultats que Cinca va catal·logar com a «devastadors», els canvis s’han consolidat i «ja fa més de dos anys que es prolonguen les dades positives»: les compres a l’exterior van anotar un augment del 5,5% interanual.
Relacionada amb aquestes dades positives, Cinca destacava el creixement en el número d’entrada de vehicles al Principat. A l’abril i en comparació amb el mes passat, un 1,1% més d’automòbils arribaven al país. 
 
El ministre va ressaltar la importància d’aquest augment per «la correlació directa existent amb una major arribada de turistes que, alhora, són un important motor de consum». Tot i reconèixer «el pes específic dels mesos d’hivern» en aquests resultats, Cinca constatava que els darrers 16 mesos els percentatges van ser sempre positius. Segons va informar el Govern, el nombre total de vehicles que van entrar al país per les dues fronteres durant el mes d’abril va experimentar un augment del 3,2% respecte a l’abril del 2014. En total,  328.966 vehicles accedien al país. A la frontera hispanoandorrana l’augment va ser del 1,9%, mentre que a la frontera francoandorrana la variació era del 5,9%. El darrer varem en què Govern basa la ratificació de la sortida de la recessió són les dades de l’atur. 
 
El Servei d’Ocupació incloïa menys persones sense feina en el seu registre el mes passat que l’abril de 2014, acumulant 23 mesos consecutius de xifres positives; la quantia registrada a l’abril és un 20,3%inferior al nombre de parats del mateix període de l’any anterior. Tanmateix, el mes passat el nombre de desocupats creixi en 97 persones, coincidint amb la tancada de la temporada d’hivern. En total, 720 persones es troben sense feina. 
 
Problemes a la Frontera/ Preguntat sobre les traves imposades a la frontera de la Farga de Moles la setmana passada, quan es va posar considerables problemes a l’accés pel transport de bicicletes, Cinca lamentava els fets i explicava que  espera que es tracti d’una «qüestió puntual i que la situació no es consolidi». Va assegurar que, en cas que se segueixin succeint aquests problemes, s’iniciaran diàlegs amb els departaments espanyols corresponents per tal d’agilitzar els processos d’accés a Espanya perquè «els residents que fan ciclisme han anat tradicionalment a practicar a l’Alt Urgell i això ha de seguir podent ser així».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT