PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

L’ambaixador de Veneçuela exculpa el seu país de l’afer BPA

Mujica nega el terrorisme d’Estat amb què se’ls acusa

Per J. R.

Héctor Michel Mujica, rebut al Palau Episcopal per Vives, ahir.
Héctor Michel Mujica, rebut al Palau Episcopal per Vives, ahir. | Bisbat d’urgell
L’ambaixador de la República bolivariana de Veneçuela, Héctor Michel Mujica, va negar rotundament que el seu país hagi practicat terrorisme d’Estat, en relació a l’afer BPA. El diplomàtic que va presentar ahir les seves Cartes Credencials davant el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives a la  Seu, va assegurar que la nació que representa «no té tradició terrorista» reiterant que és «un país sobirà dintre d’una zona de pau". Va afegir que «nosaltres no volem la guerra sinó viure en pau i alhora que es respecti l’estat de dret».
 
Sobre la relació entre la creixent tensió amb els Estats Units, i  els seus presumptes vincles amb la crisi de l’entitat bancària andorrana, Mujica es va limitar a dir que «tot és possible», responsabilitzant al govern d’Obama d’haver ratificat l’Acte Patriòtica, aprovada arran dels atemptats de l’11 de setembre del 2001,  en la qual «no hi ha cap garantia d’estat de dret ja que qualsevol persona pot ser acusada de terrorisme i no necessariament es pot justificar judicialment». En aquesta mateixa línia va voler constatar que l’executiu nord-americà «pot no donar explicacions de cap mena, bloquejar comptes d’un estat que, en un moment determinat, poden considerar com a terrorista».
 
L’ambaixador també va explicar que l’Assemblea Nacional veneçolana va iniciar una  investigació sobre BPA promoguda inicialment per un diputat de l’oposició. Una vegada es va posa en marxa el partit d’aquest mateix  parlamentari  va desistir de continuar «per raons que no conec». 
 
Sobre al rogatòria judicial, Mujica va manifestar que va quedar demostrat que «no hi ha cap indici que impliqui a alts funcionaris de l’estat de Veneçuela tret d’algun funcionari policial en un moment determinat». Va remarcar que el que si sembla provat és la implicació «d’alguns ciutadans que es dedicaven a negocis il·lícits i fraudulents».
 
Veneçuela i Andorra / El diplomàtic va insistir que Andorra com a nació sobirana «decidirà el que tingui que decidir» tot afirmant que el que interessa a ambdós països és establir «llaços sòlids».  D’altra banda, l’ambaixador va transmetre al ministre d’afers exteriors del Principat, Gilbert Saboya, el seu  agraïment pel recolzament donat perquè el seu país fos membre del Consell permanent de seguretat de Nacions Unides. Mujica, en la seva trobada amb Vives, va transmetre el seu interès per establir vincles entre les dues Orquestres de música nacionals i , al mateix temps, va recavar informació sobre  la formació dels estudis d’infermeria i hoteleria del Principat. 
 
Sense novetats / Preguntat fora de micròfons sobre la continuïtat de Joan-Enric Vives al capdavant de l’arquebisbat d’Urgell, l’ambaixador de Veneçuela va dir que «crec que tenen Copríncep per temps». I és que, de moment, l’activitat de l’agenda de l’arquebisbe no s’ha vist en cap moment alterada, segons van informar fonts properes al Bisbat, i justament per a finals de la propera setmana es previst un nou lliurament de credencials d’ambaixadors. 
Ahir divendres, el copríncep va rebre la visita dels representants, a banda de Veneçuela, d’altres països, com  Qatar, Hongria, Ucraïna, Indonèsia, Unió de Myanmar i Bòsnia i Hercegobina. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT