PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Tribunal de Corts jutja un policia per revelar informacions

El fiscal sol·licita 30 mesos i sumar cinc anys d’inhabilitació del seu càrrec als 55 mesos ja complerts

Per M.C.

Porta d’entrada a la Seu de la Justícia.
Porta d’entrada a la Seu de la Justícia. | Tony Lara
Aquesta no és la primera ocasió en què el policia que ahir prestava declaració a les sales de la batllia és sotmès a judici. Aquesta vegada, el ministeri públic demana una pena de 30 mesos de presó –part condicional–, i la posterior inhabilitació del càrrec que ostentava dins del cos de seguretat per un període de cinc anys, per la presumpta comissió d’un delicte major continuat de revelació de secrets o informacions sensibles durant l’exercici de la seva funció com a agent de la seguretat. En cas que el tribunal ho trobi pertinent, també haurà d’indemnitzar una de les suposades víctimes amb 5.000 euros per responsabilitat civil.
 
El funcionari, que el 2012 va ser absolt d’un delicte de blanqueig de 4,5 milions d’euros per un error en la instrucció del cas, va negar tots els fets que se li imputen, si bé va reconèixer que «haver-ho fet una vegada no implica que hagi estat constant», afegint que «no va perjudicar ningú» sinó que ho feia «amb la intenció de solucionar els problemes de la gent, però dins de la legalitat». Aquestes van ser algunes de les escasses respostes a les qüestions presentades pel fiscal, qui va basar la seva acusació d’ingerència il·lícita en la intimitat i facilitació de dades sensibles de terceres persones essent conscient que els podria causar danys quan la seva funció era precisament la de preservar la seguretat i ordre de la societat.
 
La instrucció va ser oberta el 2009 per part d’un oficial de policia en percebre la possessió d’informació confidencial per part d’un amic de la infància de l’imputat. L’individu, condemnat tres vegades per delictes d’amenaces, injúries i violència de gènere, va accedir a dades personals de persones de l’entorn de la seva exparella, a les que va assetjar i fins i tot en va malmetre béns com el vehicle o la bústia del domicili, a més d’acosar la mare del seu fill. Aquestes informacions confidencials les hauria obtingut de l’inculpat. La fiscalia fonamenta els càrrecs en les denúncies interposades per part dels propers a la dona i d’ella mateixa contra l’amic del policia acusat, coincidents en el temps amb la consulta de les dades personals dels demandants suposadament revelades per l’agent. Immediatament després de la consulta dels fitxers de familiars i amics de l’exdona de l’amic del funcionari per part d’aquest darrer i com ho corroboren les investigacions informàtiques, les víctimes eren assetjades. 
 
La intervenció de les comunicacions telefòniques del policia van ser també claus en el transcurs de les perquisicions: d’elles se’n desprèn, segons la fiscalia, el desvetllament de dades com el número telefònic, del lloc de feina o l’adreça de terceres persones per part del controlat. De fet, de la vigilància de les trucades sorgeixen fins a tres revelacions més d’informacions personals i, consegüentment, violació de la intimitat. L’agent hauria entregat dades a un camioner que li va demanar la identitat del propietari d’una matricula per solucionar un petit incident amb ell. El mateix va succeir amb un amic seu que volia estalviar-se la comissió del concessionari d’ocasió contactant directament amb l’amo del vehicle. L’interessat va rebre el número de telèfon de la propietària de l’automòbil, el seu nom i, fins i tot, el lloc de treball del marit. 
 
La darrera prova presentada per la part acusatòria és la trucada d’una dona a l’aleshores oficial per saber si la seva parella havia estat retinguda a la frontera per possessió de productes estupefaents. L’acusat va fingir haver anat darrere de l’efectivament detingut amb droga per conèixer-ne la situació i traslladar-la a la dona.
 
Per aquests quatre casos, sent l’entrega a l’amic de les dades d’ubicació de l’exdona i persones del seu entorn –que van acabar sent assetjades–, la fiscalia demana 30 mesos de presó i la inhabilitació de cinc anys per al policia, així com el pagament de 5.000 euros a un dels afectats pels assetjaments del receptor de les informacions sensibles, qui, a més, coneixia: era un company del cos de Policia a qui la situació va portar a una depressió severa.
 
La defensa, de la seva banda, va rebatre les acusacions al·legant que es tracta de quatre compromisos puntuals i que, en tot cas, les informacions revelades són de caràcter púbic. A més, demana l’anul·lació de les proves –«insuficients»– per considerar que les escoltes i el control dels moviments informàtics del seu client van vulnerar-ne la intimitat. Amb tot, demana la lliure absolució del policia.
 
El tribunal deliberarà sobre les proves aportades per ambdues parts i emetrà la sentència el proper 28 de juliol.
PUBLICITAT
PUBLICITAT