PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra tutelaria la candidatura a la Unesco amb la Seu i Foix

Martí puntualitza que el procés per optar a patrimoni de la humanitat encara és molt embrionari

Per E. J. M / R. M.

Una celebració a l’església romànica de Sant Miquel d’Engolasters.
Una celebració a l’església romànica de Sant Miquel d’Engolasters. | ALEX LARA
Tot i que la notícia es va estendre ahir a so de bombo i platerets, el cap de Govern, Toni Martí, va matisar que la possible candidatura del romànic a patrimoni de la humanitat és un projecte «molt embrionari». Martí va admetre que se n’ha parlat, però preparar el dossier per a la Unesco és complex i llarg. La candidatura de les esglésies romàniques inclouria la Catedral de Santa Maria d’Urgell –la de la Seu– i el castell de Foix.
 
L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, va expressar la seva satisfacció perquè s’anunciés la candidatura (ho va difondre una emissora d’informació catalana) però unes hores després Martí va puntualitzar que no hi ha absolutament res tancat. Amb tot, el líder de l’executiu va assegurar que estan «disposats a estudiar-ho» i que si és viable «Andorra la pot tutelar».
 
Les candidatures a la Unesco només les pot presentar un Estat, tot i que en poden formar part més d’un país. En aquest cas, la proposta inclouria tres Estats: Andorra, França i Espanya. La idea seria posar en valor la història del sud dels Pirineus, posant en un paquet les esglésies andorranes i la Casa de la Vall –un dels Parlaments més antics d’Europa–; la catedral romànica urgellenca i els entorns medievals, i el castell de Foix. «A Espanya i França els queda molt lluny, per tant, ho podem liderar», va reiterar Martí.
 
Batalla va assegurar que fa temps que volia promoure la candidatura per al monument més emblemàtic de la ciutat i que, després de mantenir contactes amb gent molt propera a la Unesco, va constatar que la catedral tindria més opcions de ser declarada patrimoni de la humanitat si formava part d’una candidatura conjunta. L’alcalde va dir que tècnics catalans, andorrans i francesos treballen des de fa mesos per preparar la candidatura.
 
La Unesco està molt a favor de les iniciatives transnacionals. Andorra lidera la candidatura de les Festes del foc i del solstici d’estiu, que engloba les falles de Sant Joan que se celebren pels Pirineus (Andorra, Espanya i França). A finals d’any, la Unesco anunciarà si declara les falles patrimoni de la humanitat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT