PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Una nova planta per eliminar l’arsènic de la font de Birena

Andorra la Vella invertirà mig milió d’euros per eliminar l’excés del químic

Per EL PERIÒDIC

Un dels dipòsits d’aigua de la captació de la font de Birena.
Un dels dipòsits d’aigua de la captació de la font de Birena. | TONY LARA
El Comú d’Andorra la Vella invertirà més de mig milió d’euros en una nova planta que remogui i elimini l’arsènic present en la captació d’aigua de la font de la Birena, una de les quals abasteix d’aigua potable la capital. La construcció de l’equipament s’iniciarà en breu i s’allargarà durant cinc mesos, per tant, la planta començarà a funcionar a finals dels pròxim octubre.

La corporació ha subratllat que «el baix contingut d’arsènic observat en l’aigua de la font de la Birena no representa un perill per a la salut pública dels consumidors i, a més, en cap cas no s’ha superat el llindar establert de 50 micrograms per litre (μg/L)».

Tot i que l’arsènic és un element químic tòxic i la seva ingesta en altes quantitats pot provocar la mort, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va establir l’any 1983 la concentració màxima d’arsènic en l’aigua de consum humà en 10μg/L. No obstant això, el 2001 l’OMS va declarar que s’hauria d’establir una concentració més baixa.

La nova planta de tractament de remoció d’arsènic funcionarà segons la metodologia d’absorció en medi fèrric i consistirà en un petiti edifici on es col·locaran dos filtres que contenen un llit filtrant d’un material que absorbeix l’arsènic mitjançant processos fisicoquímics.

QUATRE DIPÒSITS / La font de la Birena és una de les captacions d’aigua amb què s’abasteix la parròquia. L’aigua provinent de la font és degudament tractada i emmagatzemada en els dipòsits de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de la Birena des de l’any 1966.

Actualment, l’ETAP tracta una mitjana de 1.500.000 metres cúbics anuals d’aigua, que s’emmagatzema en quatre dipòsits: dos dipòsits d’una capacitat de 750 m3, construïts el 1966, i dos més, de 2.500 m3, que es van construir el 1995 per augmentar les reserves d’aigua potable de la parròquia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT