PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS creu inconstitucional la nova normativa de les baixes

Gili lamenta que «es vulgui perseguir i criminalitzar la gent pel fet d’estar de baixa»

Per JOSEP ROMERO / ESTHER JOVER MARTIN

Ferrer en un moment de la seva intervenció en la sessió del Consell General, ahir.
Ferrer en un moment de la seva intervenció en la sessió del Consell General, ahir. | TONY LARA
La consellera general del grup mixt,Rosa Gili,va considerar ahir en sessió parlamentària que la nova normativa que obliga a les persones de baixa a quedar-se al domicili podria ser inconstitucional. En una pregunta adreçada a la ministra de Salut i Benestar, Rosa Ferrer, la representant del Partit Socialdemòcrata va lamentar que «es vulgui perseguir i criminalitzar la gent pel fet d’estar de baixa» En aquest sentit va considerar que els criteris fixats «han de ser mèdics i no per raons administratius», va assegurar. 
 
Gili va argumentar que la normativa «pot vulnerar els drets a la llibertat i el de circular lliurament pel territori nacional». Ferrer, de la seva part, va rebatre les acusacions tot assegurant que tant sols el que s’ha fet és aplicar «el que diu la CASS» prenen com a model el sistema francès que també estableix l’obligatorietat que una persona que tingui la incapacitat temporal laboral romangui en el seu domicili durant unes hores al dia. 
La consellera del PS també va insinuar que «sembla que es vulgui posar en dubte la feina dels metges». Unes afirmacions que van ser qualificades per Ferrer com a «demagògiques perquè els professionals fan bé la seva feina».

El sou mínim correspondrà a la meitat del salari mitjà

Durant la legislatura, la ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer, pretén que el salari mínim sigui, almenys, la meitat del salari mitjà. La mesura serà gradual però suposarà un augment del 6% en quatre anys, o el que és el mateix, un increment de l’1,5% anual. El salari mínim del 2015 és de 962 euros i el mitjà, de 2.042,54 euros. Si la mesura s’apliqués ara mateix, el sou mínim hauria de ser de 1.021,57 euros, gairebé 60 euros menys.

Ferrer va explicar que 426 persones cotitzen actualment a la CASS el salari mínim, el que suposa un 1,09% de la massa salarial. La consellera del grup mixt Sílvia Bonet va recordar que la Carta Social Europea, a la qual Andorra no hi està adherida, indica que el sou mínim ha de ser el 60% del salari mitjà i, per tant, a Andorra hauria de ser de 1.225,55 euros. Ferrer va admetre que l’augment del sou mínim no és suficient i va subratllar que el 2014 es van atorgar 655 prestacions econòmiques d’atenció social, davant de les 568 del 2013. En total, durant el 2014, Afers Socials va obrir 1.462 expedients de famílies amb dificultats.

D’altra banda, Rosa Ferrer va explicar que de les 11.005 persones de baixa durant l’any 2014, la CASS va atorgar 1.047 altes, de les quals 23 es van recórrer a la Batllia. Ferrer també va avançar que es prepara un decret per afrontar les divergències de criteris entre els assalariats i els metges de la CASS a l’hora de donar altes mèdiques. Amb el nou decret, altres metges valoraran cada cas per determinar si s’ha d’atorgar l’alta mèdica o mantenir la baixa laboral.

Ferrer va afegir que dels 27 expedients que el Raonador del Ciutadà va trametre l’any passat a la CASS –s’entén que de queixes de ciutadans–, només tres ho van ser per altes administratives en casos d’incapacitat temporal. La consellera del grup mixt Sílvia Bonet va assegurar que coneix el cas d’un obrer al qual se li ha donat l’alta tot i estar pendent d’un trasplantament de cor.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT