PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La comissió de vigilància financera revisarà els sistemes de control

L’anàlisi de l’origen dels diners de tots els comptes i dipòsits de BPA s’allargarà almenys fins a mitjans d’agost

Per ESTHER JOVER MARTIN / JOSEP ROMERO

Jordi Alcobé, Gilbert Saboya i Jordi Cinca, ahir durant la sessió del Consell General.
Jordi Alcobé, Gilbert Saboya i Jordi Cinca, ahir durant la sessió del Consell General. | TONY LARA
El Consell General ha aprovat la comissió legislativa especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera, una comissió proposada pel grup parlamentari liberal amb el suport del grup demòcrata i l’abstenció del grup mixt. El president dels liberals, Josep Pintat, va justificar la proposta per la situació desencadenada pel cas Banca Privada d’Andorra (BPA), que ha obligat a «marcar un full de ruta per evitar un risc sistèmic i garantir l’estabilitat de la plaça financera». Pintat va sinsitir que és més necessari que mai recuperar «la confiança», recordant que el sistema bancari suposa el 20% del Producte Interior Brut (PIB).

El liberal va argumentar que l’objectiu és «equiparar el sector financer andorrà al dels països veïns per competir d’igual a igual i evitar que desaparegui» i, fins i tot, va posar sobre la taula explorar altres vies com «la possibilitat d’accedir al finançament del Banc Central Europeu», un cop descartada la creació d’un banc central andorrà «en no tenir la capacitat per crear-lo». Pintat va assegurar que el Principat ha de fer «una reforma de l’arquitectura del sistema financer» amb un conjunt de canvis que permetin «anticipar i prevenir».

El president del grup de DA, Ladislau Baró, va defensar el vot a favor del grup majoritari davant la «vulnerabilitat produïda» [referint-se al cas BPA] i va admetre que el risc que es repeteixi una situació similar existeix. En una de les seves intervencions, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va comentar que la comissió servirà per «fer lectures i parlar de com reforçar tots els mecanismes de control i supervisió» en matèria de blanqueig de diners.

L’ANÀLISI DE BPA / El grup parlamentari mixt (PS+SDP) es va abstenir en la votació de la creació de la comissió especial perquè havia proposat una comissió d’investigació per treure l’entrellat de tot el tema BPA. De fet, durant la celebració del Consell General, el president del grup mixt, Pere López, va criticar l’actitud del Govern en el cas BPA per «haver tallat la línia de comunicació amb l’oposició» i va considerar que «la comissió arriba tres mesos tard». López també va repetir durant la sessió que el procés BPA s’està llargant massa.

El socialdemòcrata també va preguntar sobre l’informe que l’empresa auditora PricewaterhouseCoopers (PwC) està realitzant sobre els comptes oberts a BPA. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va avançar que l’anàlisi dels comptes oberts a BPA s’allargarà fins a mitjans d’agost, segons li ha notificat l’Agència de Reestructuració i Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). El ministre va argumentar que «estic convençut que la majoria dels fons són legítims» però va aplaudir la feina de PwC. «Hem de tenir paciència perquè l’objectiu és aconseguir desbloquejar els diners de BPA», va afegir.

PwC està treballant en l’anàlisi, un per un, dels 23.000 comptes i dipòsits oberts a BPA. Per fer-ho, tots els clients, siguin d’on siguin, han de presentar-se en persona a les oficines de BPA per justificar l’origen dels seus diners. «PwC aplica els millors estàndards i metodologia en prevenció de blanqueig», va concloure. Cinca va recordar que, paral·lelament a l’auditoria de PwC, l’AREB anunciarà en breu la solució per a BPA i que els quatre casos detectats de presumpte blanqueig de diners procedent del crim organitzat estan judicialitzats.

LA NOTA DEL FINCEN / La data en què el Govern va saber que el FinCEN emetria la nota que va bloquejar l’operativa internacional de BPA i va provocar la seva intervenció va tornar a ser motiu de debat. Davant les preguntes dels parlamentaris de l’oposició, el cap de Govern, Toni Martí, va reiterar que el 4 de març va saber que l’organisme de control antiblanqueig de capital dels Estats Units emetria la nota i que ho va notificar a l’INAF, la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (UIFAND) i a la fiscalia general.

Martí va explicar de nou que aquell cap de setmana va viatjar a París i a la Seu d’Urgell per informar els coprínceps i que, per preservar la màxima confidencialitat, no ho va dir a tot el seu gabinet ministerial fins el dia abans que la nota fos pública. El cap de Govern va admetre que «vam intentar amb les autoritats americanes» que no fessin pública la nota, o que esperessin, però «la decisió estava presa i signada».
Quant a la nota verbal rebuda pel Govern l’agost del 2014 de part dels Estats Units, en què s’advertia a Andorra que calia estar molt atenta al sistema financer en general, l’oposició va criticar duramentque no se n’informés. Tant López com Víctor Naudi, conseller del grup mixt, van acusar l’Executiu de «defugir responsabilitats» i no actuar amb prevenció quan hi estaven a temps.


Una setmana per decidir sobre el pla de pensions

Els funcionaris tindran de termini fins al 19 de juny per decidir quin percentatge del salari volen destinar al pla de pensions de jubilació de recent creació. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va recordar ahir que les simulacions cas per cas no es tindran fins al 15 de juny ja que la CASS no disposarà fins aquella data de les cotitzacions actualitzades. Aleshores, cada funcionari sabrà quant li correspon de pensió segons el que ha meritat a la CASS fins al primer de juny del 2015, i quina pensió de jubilació li quedarà en un futur calculant les aportacions en diversos percentatges. El ministre va afegir que els que sí han rebut el seu càlcul són els col·lectius assimilats (personal de les escoles confessionals, de la Universitat d’Andorra, de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, de l’EFPEM, etcètera) que ara es podran acollir al pla de pensions, i els agents de policia amb més de 20 anys al CASS, que es regeixen per un altre sistema. El conseller liberal Ferran Costa va qualificar de “teoria del caos” el sistema de càlcul de les pensions i va lamentar que les projeccions de pensions no s’hagin pogut fer abans. A la crítica s’hi va sumar la consellera del grup mixt Rosa Gili, que va considerar que la llei és “un nyap” i que s’ha fet amb “la improvisació i l’opacitat marca de la casa DA”. Els dotze membres de la Comissió de seguiment del pla de pensions de la funció pública es van reunir ahir per primera vegada.


Balanç dels visitants de l’últim hivern

El ministeri de Turisme i Comerç presentarà la setmana que ve les estadístiques de visitants dels últims mesos, concretament, d’entre el desembre del 2014 i l’abril del 2015. El ministre Francesc Camp, interrogat pel conseller del grup mixt Víctor Naudi, va aclarir que s’han endarrerit en la publicació de les estadístiques expressament ja que en els últims mesos s’ha modificat el sistema d’estimacions de visitants: ara també es té en compte el tipus de vehicle que entra per cada frontera (turisme, furgoneta, motocicleta, etcètera); els autobusos de línia regular o discrecionals que entren per cada frontera, i els vehicles de lloguer no espanyols que entren pel riu Runer. A més, Camp va anunciar que a partir de la tardor que ve també es farà el recompte a partir de les càmeres. El ministre també va comentar que amb les estadístiques que s’anunciaran dimarts que ve es comprovarà el descens del turisme rus a l’hivern i les conseqüències dels deu dies de tancament de l’accés amb França entre els mesos de febrer i març.


57 empleats d’Andorra Telecom seran fixos

57 dels 72 empleats que formen part del col·lectiu de treballadors temporals d’Andorra Telecom passaran a formar part de la plantilla fixa gràcies a la conversió de la parapública en una societat anònima de dret privat. El ministre d’Administracions Públiques, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, també va anunciar que l’edifici The Cloud, la futura seu d’Andorra Telecom, tindrà un retorn d’entre 3 i 4 milions d’euros per any.

Per què la convocatòria per al primer de març?

La consellera del grup mixt Rosa Gili va preguntar ahir al cap de Govern perquè no va esgotar la legislatura i va convocar les eleccions generals el primer de març i nou una altra data. Toni Martí va assegurar que no entenia les insinuacions de Gili.


Tràmits en línia durant el mes de juny

Durant el mes de juny es podran fer els primers tràmits administratius en línia, va anunciar ahir el titular d’Administracions Públiques, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé. El ministre va dir que espera que en dos o tres anys totes les gestions es puguin realitzar a través d’internet amb l’objectiu de «donar una major atenció a la ciutadania evitant desplaçaments innecessaris i oferint un servei els 365 dies de l’any, tant de dia com de nit». La reestructuració del servei és una prova pilot que l’Executiu va fixar en sis mesos. Alcobé va explicar que els nous horaris es van pactar amb els treballadors, els quals «només faran rotacions de matí i tarda dos mesos a l’any».


Un ambaixador als Estats Units durant el juliol

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va anunciar ahir que espera nomenar a mitjans de juliol una persona que ocupi la plaça d’ambaixador d’Andorra als Estats Units, càrrec vacant des de fa mesos.


Crítiques de l’oposició a la informació sobre la UE

El conseller liberal Carles Naudi d’Areny-Plandolit va advertir que si no es dóna més informació a la ciutadania sobre les negociacions de l’Acord d’associació amb la Unió Europea es poden trobar que, quan es faci el referèndum, el poble digui no. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va assegurar que s’anirà explicant i que el novembre del 2012 els tres petits Estats que estan negociant (Andorra, San Marino i Mònaco) ja van emetre un informe a la Comissió Europea sobre les seves condicions i el que suposarà per a ells associar-se amb la UE. Durant la sessió, Saboya també va matisar que amb l’acord tenir la nacionalitat andorrana “no serà ni un privilegi ni un obstacle” i va reiterar que el Govern persegueix els casos de doble nacionalitat que es detecten. El conseller del grup mixt Pere López va cloure el Consell General amb la mateixa qüestió.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT