PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Fundació BPA deu 90.000 € en diferents projectes solidaris

Les factures s’acumulen, però l’AREB no dóna respostes perquè la seva prioritat és el banc

Per RAFA MORA

Un acte de la Creu Roja Andorrana, que es veu afectada pel cas BPA.
Un acte de la Creu Roja Andorrana, que es veu afectada pel cas BPA. | TONY LARA
La intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA) té conseqüències econòmiques, socials i fins i tot polítiques, però també solidàries, perquè el banc tenia oberta i a ple rendiment la Fundació que atorgava diferents ajudes a diverses entitats, i des del mes de març les té congelades. Són set els principals fronts oberts, però d’altres com l’esport paralímpic també hi era en els programes, o una partida per a 20 becaris que havien de treballar durant l’estiu al banc. Es calcula que s’han deixat de pagar factures, premis i projectes per un valor que arriba als 90.000 euros.
 
Des de la Fundació BPA s’ha guardat un escrupolós silenci durant tot el procés amb el banc, i fins i tot ara és complicat treure una versió del que està passant perquè continua havent-hi incertesa, però aquest rotatiu ha pogut tenir accés a les xifres que se situen en un deute contret de 89.600 euros, tot i que algunes quantitats són aproximades. David Betbesé, com a administrador del banc, nomenat per l’AREB (Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries), coneix la situació de la Fundació i segons les fonts consultades ha traslladat a l’AREB la situació actual, però aquesta no ofereix cap resposta. Mentrestant, les factures continuen acumulant-se, amb projectes d’envergadura sense tenir solucions. 
 
Els set programes que s’han vist afectats són el taller Xeridell de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) amb 10.000 euros; la Fundació Privada Tutelar, que havia de rebre 54.000; la Creu Roja que tenia previst entre 5.000 i 7.000 euros; la Universitat d’Andorra (UdA) i la seva Lliga de Debats, que havia de rebre 3.000; els cursos de cooperació internacional i voluntariat promoguts per l’UdA Solidària, als quals corresponien 3.600; el premi de projecte educatiu Gam21 de l’associació de professors, amb 7.000 euros destinats; i el centre d’acollida de menors la Gavernera (CAI), que aspirava a 6.000 euros per fer les colònies. En els casos de Xeridell, la Fundació Tutelar, la Creu Roja i l’UdA, directament no s’han fet els ingressos corresponents, però en els del curs de cooperació i voluntariat, Gam21 i la Gavernera, el que hi ha són factures pendents que tenen difícil sortida perquè la gran preocupació de l’AREB és trobar una solució per al banc, i no la Fundació.
 
TALLER XERIDELL
Trenta anys amb els discapacitats
El taller Xeridell funciona des de fa trenta anys i busca la millora de la qualitat de vida  de les persones amb discapacitat amb problemes per trobar una sortida laboral. Depèn de l’Escola de Meritxell i des del 2007 es va impulsar la iniciativa després del conveni entre la Fundació i l’EENSM. En l’actualitat havia de rebre 10.000 euros de la Fundació.
 
FUNDACIÓ TUTELAR
Amb els que no es valen per si mateixos
BPA va fundar la Fundació Tutelar en el 2007 i aquesta beneficia a aquelles persones que no es poden valdre per si mateixes, com menors d’edat  o incapacitats legals. L’aportació de BPA en la Fundació arribava a dos terceres parts dels seus ingressos. Aquí la xifra d’aquest període ascendeix a 54.000 euros.
 
CREU ROJA ANDORRANA
Educació: cursos de primers auxilis
Des del 2009-2010 va entrar en vigor l’acord entre la Fundació BPA i la Creu Roja Andorrana per oferir cursos de primers auxilis a alumnes de segon cicle de primera ensenyança de tots els sistemes educatius d’Andorra. L’acord era per a cinc anys amb una participació d’uns 800 alumnes l’any. L’aportació era de 6.000 euros.
 
UNIVERSITAT D'ANDORRA
La Lliga de Debats queda coixa
La Lliga de Debats promoguda per la Universitat d’Andorra –la base és la Xarxa Vives– havia d’ingressar 3.000 euros. Hi participen els alumnes de secundària del sistema andorrà, amb sortides a l’exterior.
 
COOPERACIÓ
Propostes per ser implementades
L’UdA Solidària ofereix un curs de cooperació internacional i voluntariat al final del qual es concursava per veure quina era la millor proposta que es pogués implementar. Aquí hi havia pressupostats 3.600 euros.
 
PROJECTE EDUCATIU
Gam21 i el Premi Maria Geli
La Fundació i Gam21 posaven en marxa el concurs sobre projectes educatius que tenia la intenció de millorar la qualitat educativa i la docència. És el Premi Maria Geli. La Fundació destinava 7.000 euros que incloïen tant el premi com els diners per a la publicitat en els mitjans.
 
COLÒNIES DEL CAI
Des del 2008 lligats a la Fundació
Fins i tot des del Govern s’havia donat tot el suport a la Fundació per tal d’aconseguir que les colònies del centre d’acollida de la Gavernera es fessin. Són altres 6.000 euros que no arribaran. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT