PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

S&P estima estabilitzat el sistema financer però manté la nota en BBB-

L’agència no aixecarà la perspectiva negativa fins que evolucioni la resolució de l’AREB// La venda del banc bo i l’obertura a l’exterior seran claus per a la millora de la qualificació

Per El Periòdic

El plec de mesures adoptades de la publicació de la nota del FinCEN que endinsava el Principat en una situació que ha donat molt de què parlar, han permès mantenir estable el sector però no han convençut els avaluadors internacionals, que mantenen la prudència al voltant de l’evolució del sistema financer andorrà. Després de seguir els passos executats a partir de la conjuntura desencadenada el 10 de març i que, passats únicament 17 dies portava a Standard & Poor’s (S&P) a rebaixar la nota d’Andorra de BBB a BBB-, l’agència de qualificació va fer pública ahir la decisió de ratificar-se en aquesta decisió. Tanmateix, i segons va fer saber el Govern mitjançant un comunicat oficial de premsa, S&P considera que les mesures empreses els darrers mesos han aturat el temut trontoll del sistema, pel que retira la vigilància negativa imposada el 12 de març. 
 
Malgrat mantenir el ràting al nivell a què es rebaixava a l’inici de la crisi, l’agència creditícia considera que les institucions han anat conduint l’operació de manera que «la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPPA) no ha afectat materialment les perspectives de creixement econòmic d’Andorra més enllà de les nostres previsions», tot assegurant que les actuacions han estat adequades a l’objectiu d’«evitar la desestabilització del sistema financer d’Andorra».
 
En la darrera avaluació efectuada ara fa tres mesos, l’empresa va notificar que la qualificació no patiria una nova rebaixa si la crisi es limitava a BPA i no afectava la correcta operativitat dels altres bancs. En vista que «res no indica que l’acció del FinCEN es pogués estendre a cap altra entitat bancària del país» i tenint en consideració que no s’han constatat «retirades massives de dipòsits que poguessin portar a la imposició de controls de capital», S&P segueix incloent Andorra a un grau del bo porqueria. Tot i que s’ha avançat, la situació continua suscitant riscos que no es consideraran superats fins que la resolució presentada per l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) no prengui cos.
 
A l’espera de la subhasta/ El sistema financer andorrà seguirà sota l’atenta lupa dels organismes internacionals els propers dos anys i sotmès a l’eventualitat de descendir la seva qualificació novament, situada, tal com informa l’Executiu, en aproximadament una d’entre tres possibilitats. Per ara es manté el BBB- i les perspectives negatives. Evitarà una reversió de la situació el fet que les previsions de l’AREB es compleixin.
 
La notificació en què S&P anunciava l’estabilització de la nota, incloïa els quatre factors claus per a la correcta evolució. El primer, l’acceptació per part dels corresponsals internacionals del banc pont, cosa que portarà al segon punt: la venda d’aquesta entitat sanejada. Les dues fites imprescindibles restants afecten als actors certament implicats però a priori aliens a la crisi: per un costat, seguir implementant així com, de ser precís, incrementar, les reformes institucionals i legals. D’altra banda, seguir assegurant que no hi haurà un contagi i que per tant, les altres quatre entitats no es veuran esquitxades per l’assumpte.
 
L’auditoria externa i el full de ruta marcat i que avui es presentarà davant del Consell General han de fonamentar l’assoliment d’aquests requisits. 
 
A l’espera que se succeeixin els objectius marcats i que es mantingui la recuperació que segons Govern S&P destaca a l’informe, l’agència –i el sistema financer en general– analitzaran el procés de separació dels actius i passius no afectats de BPA, la seva posterior obertura internacional per recuperar l’operativa habitual i el desenteniment d’aquesta operació per part dels altres bancs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT