PUBLICITAT

Andorra la Vella

Goyache: «Ningú pot assegurar l’èxit de la venda de BPA»

L’AREB no garanteix la venda del banc pont però assevera que és improbable que no es doni perquè s’actua correctament/ Es descarta que els clients pateixin quitances però els productes financers estan subjectes al progrés de l’entitat

Per Marisa da Costa

Capitanejant la sala, els representants de l’AREB i presidents de les comissions seien ahir davant dels consellers generals i del públic.
Capitanejant la sala, els representants de l’AREB i presidents de les comissions seien ahir davant dels consellers generals i del públic. | Tony Lara
L’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) s’ha ancorat en la prudència. Tot i defensar els passos executats des del nomenament de les dues interventires de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) fins l’actualitat, no n’assegura l’èxit. Únicament cerciora els dipositaris que recuperaran els seus actius.
 
La cautela ve liderada per un dels components del Consell d’Administració de l’organisme que condueix el pla de resolució de Banca Privada d’Andorra (BPA), César Goyache, qui ahir va reconèixer que «ningú pot garantir l’èxit» del procés de venda del banc pont que es crearà un cop es finalitzi l’auditoria dels actius i passius amb què comptava l’entitat en el moment de la seva intervenció. No obstant, Goyache confiava en què, «si tenim la capacitat de complir els terminis del pla de resolució, la probabilitat que es doni el cas contrari és baixa». De la intervenció pública de l’AREB al Consell General el matí de dijous, presidida per la Comissió de Finances i la Comissió Especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera, es desprèn la percepció que se segueix el camí adequat per passar pàgina, però no es descarta prorrogar-ne el punt final: «Hi ha incerteses que no estan en mans de l’AREB i que, per tant, podrien posposar el procés de venda», anunciat a priori per a finals d’aquest exercici anual.
 
En qualsevol cas, l’«absolució» no arribarà «a curt termini»; el FinCEN va «tocar de mort BPA», tot aïllant-la completament del mercat obert i soscavant-ne internacionalment la confiança –concepte àmpliament referit durant la compareixença. Tal com explicava Goyache, «la recuperació de la confiança és paulatina». 
 
Per assolir aquest objectiu és, «més que necessari, vital», segregar els actius i passius aptes d’aquells d’origen il·lícit per tal de transferir-los a una nova entitat cent per cent lliure de riscs que pugui ser recapitalitzada, dotada de liquiditat i liderada per una nova administració que respongui a una estratègia diferent a la desenvolupada fins ara. Tot plegat mostrarà una imatge «atractiva i segura» a l’exterior i, consegüentment, potencials compradors.
 
El procés de sanejament ha de permetre a la nova entitat pont penetrar en el mercat exterior mitjançant corresponsals internacionals que, segons Goyache, van rebaixant les reticències: «Si abans es negaven rotundament a tenir cap mena de relació amb BPA», el procés de resolució els porta a repensar-se una futura correspondència. Perquè això tingui lloc, «és imprescindible» separar els comptes lliures de sospites dels provinents de males pràctiques.
 
Procés ‘Anti-Money laundering’/ L’esquema de treball seguit per l’AREB és la revisió ‘anti-money laundering’, un procés «molt exigent i que recull les millors pràctiques estàndards internacionals», va exposar Goyache. Per tal de maximitzar les opcions d’èxit i rebaixar la possibilitat de cometre errors, l’agència té la totalitat del banc sotmesa a una auditoria executada per una reputada empresa internacional que cita cadascun dels clients per a que justifica la procedència lícita dels seus diners. 
 
Aquest va ser un dels principals eixos de controvèrsia donat a la intervenció d’ahir: els consellers de l’oposició denunciaven la prolongació en el temps que suposa aquest anàlisi individual dels actius i, per tant, de l’arribada de la solució al cas BPA. L’AREB, no obstant, fonamenta la necessitat de realitzar aquest examen usuari per usuari –independentment de l’import de què disposi ingressat– en la probabilitat que «un cigró podrit es coli a la bossa i enverini la resta de cigrons». «No podem garantir que clients aptes es quedin a BPA, però sí hem d’assegurar-nos que el global de clients del banc pont siguin completament lícits».
 
Qüestionats sobre la conveniència de realitzar un procés de mostreig en detriment de l’auditoria personalitzada desenvolupada actualment, Goyache descartava taxativament l’opció perquè «efectivament seria més fàcil i més ràpida però molt menys eficaç»; no asseguraria que el nou banc fos cent per cent net. 
 
Manteniment dels treballadors/ La cautela porta a l’AREB a no prometre res i la figura es manté en els intercanvis que es produeixen amb el col·lectiu de treballadors de BPA. 
 
Tot i no haver inclòs aquesta preocupació de primer ordre social en la seva presentació, a instàncies dels consellers els membres de l’agència de resolució van defensar que se li ha explicat, «sense endolçar» la realitat a tota la plantilla. En aquest sentit, Goyache anunciava que «l’equip del nou banc estarà format pels empleats que donin el perfil idoni». Sobre les condicions amb què es trobaran els empleats no es va pronunciar, tot afirmant que «es definiran quan es crei el banc bo».
 
Recuperació dels dipòsits/ El que sí va adverar l’expert financer és la impossibilitat, tot «basant-se en xifres», que «no hi haurà quitances per als dipositaris». Allunyava la situació de la filial madrilenya a la de BPA per la diferència entre els passos seguits: «Banco Madrid està sotmesa a un concurs de creditors per a ser liquidada», tot afegint que «el banc espanyol no té un futur, però sí BPA.
 
No poden, per contra, esperar aquest mateix resultat els creditors que disposaven de productes financers a l’entitat –com preferents o notes indexades, per exemple–, ja que no es troben exempts de «l’impacte que ocasionarà la recapitalizació, acció que influirà sobre els passius de l’entitat» i contra el que l’AREB no pot «fer res». En aquest sentit, Goyache recordava que «el tractament dels passius és independent a qui en sigui el titular». 
 
Canvi d’accionistes/ Per a que la futura entitat preservi la confiança amb què se l’està dotant fins i tot abans de constituir-la, l’AREB descarta taxativament el retorn dels encara accionistes majoritaris a la cúpula directiva del nou banc. Creu que la tasca de segregació dels comptes òptims dels il·lícits es veuria perjudicada pel manteniment dels propietaris anteriors, «que independentment que la seva gestíó fos directa o indirecta, tenien responsabilitats sobre BPA». Així, fins que no tingui lloc la venda en bloc dels actius i passius no perjudicials, serà l’organisme de resolució qui ostenti al complet la tutela del banc pont. 
 
Segons es va comunicar ahir, s’està avançant en l’obtenció de la confiança dels corresponsals internacionals per fer efectiva la venda i «s’avança en la direcció adequada».
 
Banca Privada, de la seva banda, «no tornarà al mercat obert». Tanmateix, seguirà operativa perquè encara compta amb moviments. Sobre la seva valoració, tot i tenir-la i haver-ne demanat una altra a una tercera empresa, el membre de l’AREB no la va fer pública per «prudència».
 
Preguntat sobre els ratis de solvència de BPA, Goyache va reconèixer que per ara «es troben molt per sota dels exigits» a causa de la liquidació de Banco Madrid. Situació que espera revertir abans acabi l’any.
PUBLICITAT
PUBLICITAT