PUBLICITAT

LLEIDA

Ausàs entra voluntàriament al centre penitenciari

Batalla insisteix en què TV3 rectifiqui pel programa ‘Contraban’

Per EL PERIÒDIC

Jordi Ausàs, durant la seva declaració en el judici a Lleida.
Jordi Ausàs, durant la seva declaració en el judici a Lleida. | ANA
L’exalcalde de la Seu d’Urgell i exconseller de Governació Jordi Ausàs ha ingressat voluntàriament al Centre Penitenciari de Ponent, a Lleida L’entrada a la presó la va realitzar dijous al vespre. De fet, Ausàs tenia fins dilluns per entrar de manera voluntària a la presó, quan es complia el termini de deu dies des que va rebre la confirmació de la sentència del Tribunal Suprem.

Ausàs ha entrat a la presó tot i que fa uns dies el seu advocat va presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) per evitar complir la pena imposada per l’Audiència de Lleida i ratificada pel Tribunal Suprem. L’exalcalde ha estat condemnat a quatre anys de presó pels delictes de contraban de tabac i pertinença a grup criminal, i a pagar una multa de 195.000 euros.

El recurs al TC és l’última opció de la defensa després que el 15 de juny passat el Jutjat de la Seu d’Urgell li notifiqués l’ordre d’ingrés a presó emesa per l’Audiència de Lleida a instàncies del Tribunal Suprem. Des d’aleshores, Ausàs tenia deu dies hàbils per ingressar voluntàriament en un centre penitenciari, un termini que expirava dilluns vinent.

VUIT CONDEMNATS PER CONTRABAN / Dels altres dotze acusats pel mateix cas, set també han estat condemnats. D’aquests, dos han rebut la màxima pena: cinc anys de presó i 390.000 euros de multa. Els dos condemnats a la pena màxima són l’agent de la Guàrdia Civil implicat en la xarxa i el responsable d’obrir el magatzem on es guardava el tabac.

Els altres cinc acusats van ser absolts, entre ells l’esposa d’Ausàs, per a la qual la fiscalia demanava més de tres anys de presó i una multa d’1,4 milions d’euros.

EL REPORTATGE DE TV3 / El cas en què està implicat Ausàs va sortir al reportatge Contraban, emès fa unes setmanes al programa Sense ficció de Televisió de Catalunya. El programa, de producció pròpia de TV3, va provocar la indignació entre molts urgellencs i, concretament, per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla. L’alcalde i diputat ha demanat a la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), des del Parlament de Catalunya, que busqui fórmules que ajudin a rectificar «la imatge esbiaixada» que considera que es va donar de la Seu en el reportatge Contraban.

En una pregunta a la Comissió de Control de l’Actuació de la CCMA, Batalla va argumentar que «la gent a la Seu es guanya la vida de forma honesta i cal que la ciutat sigui coneguda arreu del país pels seus actius», entre els quals ha esmentat «la catedral romànica, el Parc Olímpic del Segre o ser la capital del formatge». Segons l’alcalde, «la imatge que es va donar del territori va ser totalment parcial» i amb «determinades recreacions que eren irreals». Batalla, però, va aprofitar per agrair la carta de disculpa que els va trametre la CCMA després que l’ajuntament de la Seu d’Urgell enviés una queixa formal per carta a la CCMA.

En la seva intervenció al Parlament, el diputat urgellenc va dir que «cal prendre consciència del poder que tenen els mitjans, especialment els públics, per crear un imaginari col·lectiu i, per això, cal evitar l’estigmatització d’una ciutat o d’un territori». L’alcalde va insistir en els elements positius de la Seu i del Pirineu «que mereixen molta més presència als mitjans».

Després de l’emissió de Contraban, el passat 2 de juny, molts veïns de la Seu també han expressat el seu malestar a través de les xarxes socials i de plataformes com Change.org pel tracte rebut en el documental.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT