PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Govern allarga el finançament de les empreses clientes de BPA

L’Executiu garanteix fins el 31 de desembre la liquiditat dels negocis

Per IVÁN ÁLVAREZ

El secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, a l’edifici administratiu
El secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, a l’edifici administratiu | Tony Lara
Mitjançant un Decret d’aprovació, el Govern va decidir ampliar fins el 31 desembre de 2015 el període pactat en el qual les empreses i negocis que operen amb BPA podien disposar d’una línia de crèdit per tal de no veure’s afectades per les restriccions. L’Executiu va argumentar que havien pres aquesta decisió després d’haver conegut el procés de resolució de BPA presentat per l’AREB i de la seva previsió de calendari i per «poder garantir fins el 31 de desembre de 2015 la liquiditat de les empreses i negocis clients de BPA que no s’hagin acollit al primer decret», segons es va detallar al BOPA. 
Aquest primer decret fa referència al programa de finançament aprovat el passat 26 de març i que permetia a aquests clients i a aquestes empreses afectades per la situació – i que acreditessin que no disposaven de saldos bancaris suficients, ni línies de finançament autoritzades– tenir oberta una via de líquid per poder operar amb relativa normalitat. 
A través d’aquest programa es podien finançar únicament les operacions lligades al pagament de nòmines del personal, cotitzacions a la CASS, proveïdors, lloguers i despeses de funcionament habitual i necessari per a l’empresa o el negoci. Inicialment es va acordar obrir una línia de crèdit per un import total de 45.000.000. Als pagaments autoritzats que els beneficiaris hagin de realitzar a Andorra s’hi destinen 35.000.000 euros, i als pagaments a l’estranger s’hi destinen 10.000.000. El tipus d’interès que s’aplicarà a les línies de finançament atorgades als empresaris s’estableix en l’euríbor a tres mesos més el 2%, sense comissions d’obertura, de cancel·lació ni de no-utilització. El decret publicat manté les condicions de l’anterior, i afegeix que les línies de finançament poden ser contractades per un termini que no pot superar el 31 de desembre del 2015, i s’han de poder cancel·lar anticipadament a petició dels beneficiaris del programa, en qualsevol moment, si no presenten una posició deutora.
PUBLICITAT
PUBLICITAT