PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Mor Martí Salvans

La seva desaparició suposa una pèrdua irreparable en el teixit polític, social i literari

Per IVÁN ÁLVAREZ

Martí Salvans
Martí Salvans | Tony Lara
El poble andorrà va començar a gestionar el seu dia d’ahir amb la commoció per la mort de Martí Salvans. Una llarga malaltia amb la que portava un temps lluitant va provocar una pèrdua irreparable en el teixit polític, social i literari d’Andorra. Un cop que molts dels seus amics i companys no acabaven de digerir durant tot el dia i que ha obert una escletxa de grans dimensions en el cor del Principat. 
Martí Salvans era parlamentari des de l’any 2011 i, anteriorment, havia estat conseller del Comú de Canillo del 2004 al 2007. Abans de formar part de Demòcrates per Andorra, Salvans havia estat membre de CDA + Segle 21 entre el 2003 i el 2009. En la seva trajectòria empresarial, destaca el seu rol de director de Soldeu El Tarter, agafant el relleu del seu pare –que en va ser un dels fundadors– entre el 1981 i el 1993. El 2011 va ser escollit conseller general i, en la sisena legislatura,va ocupar la presidència del Comissió Legislativa de Finances i Pressupost i també va ser membre de la Comissió legislativa de Política Territorial.

Com a president de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, Salvans va participar en l’elaboració i discussió de lleis importants com la de la Regla d’Or, la de l’IRPF, de l’impost de la renda dels no residents fiscals, així com del Projecte de llei de l’impost sobre la renda de les persones físiques i de les proposicions de llei com la modificació de la Llei de les bases de l’ordenament tributari –que van ser clau per a l’evolució financera i fiscal del Principat–, la modificació de la Llei general i sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal.
 
Arrelat al país i a l’entorn històric/  De formació acadèmica en ciències pures, Martí Salvans va exercir de professor a Tolosa i a Andorra, i va treballar molts anys a FEDA. A més de les seves activitats professionals, va dedicar-se a la investigació de la història d’Andorra i, més concretament, a la història de Canillo, la parròquia de residència i de la que va ser representant territorial al Consell General. Novament elegit conseller general el 2015, en aquest cas en la circumscripció nacional, havia començat el mandat com a membre de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost.
Autor d’altres estudis sobre la interpretació dels orígens d’Andorra, el 2011, tot just quan va ser escollit conseller general, va presentar l’obra que l’any anterior havia rebut el Premi Principat d’Andorra d’Investigació Històrica que atorga el Consell General, De la Solana d’Andorra. El llibre era fruit de les seves recerques anteriors sobre el territori andorrà i sobre un dels casos més interessants sobre límits territorials del país. L’erudició i el coneixement de primera mà del territori van donar lloc a aquesta obra documentada que ha esdevingut referència imprescindible. La presentació va ser un dels primers actes que es van organitzar al nou edifici del Consell General i va ser presentat per la subsíndica general, Mònica Bonell. 
L’enterrament tindrà lloc avui a les 11 del matí a Canillo i, en senyal de dol, el Consell General va baixar les banderes a mitja asta.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT