PUBLICITAT

Andorra La Vella

Tunísia deixa de ser un destí turístic atractiu per als andorrans

Les agències de viatges no tenen cap demanda aquest estiu

Per JOSEP ROMERO

Instantània de la localitat de Susa, a Tunísia, on es van produir els últims atemptats contra turistes.
Instantània de la localitat de Susa, a Tunísia, on es van produir els últims atemptats contra turistes. | EL PERIÒDIC
La ferida de l’economia tunisiana continua oberta arran de l’atemptat al Museu del Bardo de Tunis de fa tres mesos i el bany de sang a la ciutat de Susa, el que ha tingut com a conseqüència directa que se li redueixin els ingressos a mitjà termini provinents del turisme, un dels pulmons de les finances al país magribí. Com passa a altres països, Andorra no escapa aquest estiu de la tendència generalitzada a evitar aquesta destinació per passar les vacances. 
Cal tenir en compte que Tunísia és un país on el turisme és un dels motors econòmics. Representa un 7% del PIB i genera 400.000 llocs de treball directes i indirectes: un de cada deu tunisians viu d’aquest sector. Els experts asseguren que des de l’inici de la revolució els visitants a aquella zona han baixat un 28%.
 
 La presidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, Christianne Pablo Mora, va subratllar que a diferència de la temporada d’estiu passada, enguany no «tenim cap mena de demanda per viatjar a aquell país». Un desinterès que també es fa extensiu a d’altres indrets del nord d’Àfrica, com pot ser el Marroc o Egipte. 
 
SITUACIÓ CRÍTICA/ L’abril passat ja havia estat un mes dolent per al turisme a Tunísia, amb un descens del 26% dels ingressos en comparació amb l’any passat. Tot i així, els operadors turístics i les agències de viatges eren optimistes alhora de poder aconseguir remuntar gràcies a una oferta amb preus molt competitius.
 Les agències de viatges segueixen mantenint els seus catàlegs per viatjar a aquells països però «els clients no en volen ni sentir parlar». Per a Pablo Mora, les destinacions «tocades per un atemptat tenen dificultats per recuperar- se en molt de temps», cosa que no passa «quan parlem d’una catàstrofe natural».
 
La situació malauradament és més greu tenim en compte, a més, que l’objectiu dels gihadistes són els visitants estrangers. Si ja l’atemptat al Museu del Bardo, Tunísia va desaparèixer com a parada dels circuits de creuers, amb l’atac a Susa es fa difícil pensar que el sector turístic  hi pugui aixecar el cap a curt i mitjà termini. 
 
CAPS DE SETMANA LLARGS/ Pablo Mora va explicar que en general a Andorra la demanda pels països nord africans acostumen a ser estades curtes que es tradueixen en caps de setmana llargs (per exemple d’un dijous a un dilluns) que no tenen a veure amb els grans circuits que principalment tenen com a destins, en el cas dels andorrans i residents, els Estats Units o els Emirats Àrabs. 
Pel que fa al rànquing de destinacions preferides pels andorrans i residents, l’associació que aplega a les agències de viatges andorranes, va informar que els creuers pel Mediterrani ho encapçalen seguit dels països del Mediterrani nord com ara Itàlia, Grècia o Croàcia.
 
Contràriament el que es pogués pensar degut a la crisi actual, el país hel·lènic no resulta un viatge massa econòmic «ja que els operadors no han baixat preus». 
Un altra alternativa a Tunísia que ara mateix es promou és la destinació de Turquia tot i que no té  ara mateix cap demanda per part del públic a Andorra. Un país que hores d’ara no està considerat d’alt risc d’atemptats terroristes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT