PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’AREB dóna una valoració econòmica de BPA de -103 milions

El banc pont queda constituït i recollirà el conjunt d’actius i passius legítims de la Banca Privada

Per IVÁN ÁLVAREZ

Imatge d’arxiu de l’oficina de BPA de l’Avinguda Carlemany, a Escaldes-Engordany.
Imatge d’arxiu de l’oficina de BPA de l’Avinguda Carlemany, a Escaldes-Engordany. | Tony Lara
El Consell d’Administració de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va informar ahir mitjançant un comunicat de la creació del banc pont al qual es transferiran els actius i passius lícits de BPA. La nova entitat, que tal i com va avançar EL PERIÒDIC rep el nom de Vall Banc, va ser constituïda el passat 17 de juliol.
Segons el comunicat de l’AREB, «després de l’estricte procés de revisió de cada client dut a terme per experts independents en matèria de prevenció de blanqueig de diners i finançament del terrorisme i supervisat per les autoritats andorranes»,  es va formalitzar un nou pas per a executar el Pla de Resolució de BPA que l’AREB va aprovar fa un mes i mig.
El comunicat afegeix que la creació d’aquest banc pont «resulta imprescindible per iniciar els tràmits necessaris que permetin l’obertura de comptes amb corresponsals i custodis com a entitat de nova creació, així com per iniciar els procediments necessaris perquè aquesta disposi dels mitjans tècnics i humans necessaris per a la ulterior transmissió d’actius i passius de clients».
 
Aprovada la valoració de BPA/ Atenent al comunicat de l’AREB, el consell va donar llum verd a la valoració de BPA, pas necessari per crear Vall banc i amb l’objectiu de vehicular la seva venda abans de finals d’any. Aquesta valoració, diu el document, «s’ha realitzat prenent com a referència les xifres de 31 de maig de 2015 i, tal com preveu la llei, s’ha dut a terme sota dos supòsits: el d’entitat en resolució i el d’empresa en liquidació. Les valoracions dels actius i passius, apunta la nota, s’han fet en base als informes elaborats pels experts independents PwC, Key Capital Partners i Jones Lang LaSalle. 
 
Dos escenaris/ En el primer supòsit, el de resolució, els ajustos negatius de valoració s’han estimat en 313 milions d’euros. Això fa que, un cop consumits els recursos propis de BPA, aparegui un desequilibri patrimonial de 103 milions d’euros, que representa una valoració econòmica negativa, per tant, de més de 100 milions d’euros.
El principal ajust negatiu, apunta el comunicat, «prové de la valoració de les entitats participades per BPA, especialment el derivat de la situació del grup encapçalat per Banco Madrid, en concurs-liquidació, que s’estima que podria generar unes pèrdues de 181 milions d’euros», el que representa un 58 % de les pèrdues totals. Els altres ajustos rellevants provenen de la valoració en escenari de resolució de la cartera de crèdit i de certs actius intangibles.
Pel que fa al segon escenari valorat, el de liquidació, s’ha seguit «la metodologia estàndard d’aplicació de descomptes a la valoració en funció de la liquiditat de les diferents tipologies d’actius en cas de venda accelerada». El resultat d’aquesta valoració aporta uns ajustos negatius per import de 584 milions d’euros, el que genera un desequilibri patrimonial de 374 milions d’euros, és a dir, un valor liquidatiu negatiu d’aquesta quantitat.
El comunicat de l’AREB indica que la comparació d’aquestes xifres «reafirma la decisió presa per l’AREB el passat 27 d’abril d’evitar la via de la liquidació judicial de BPA i obrir el procés de resolució administrativa d’aquesta entitat». Amb l’aprovació d’aquestes valoracions, «l’AREB manté les expectatives de no haver d’aplicar cap quitança als dipòsits dels clients de BPA». L’objectiu últim de les autoritats andorranes, conclou el comunicat, és «normalitzar la situació dels clients aptes dins d’un marc d’estabilitat patrimonial que permeti executar de forma correcta i eficaç el pla de resolució de BPA».
L’AREB, accionista únic de Vall banc, va definir els integrants del consell d’administració del nou banc. César Goyache, actual membre del Consell d’Administració de l’AREB, David Betsebé, Lluís Marimón, Christian Merle i Fernando Vázquez de Lapuerta. Aquest mateix i Betsabé són, des del passat 8 juliol, administradors solidaris de BPA.
PUBLICITAT
PUBLICITAT